Het is elke dag Dierendag voor 't Animal Liberation Front

'Buitengewoon dienstplichtig' noemden ze het chic, maar het betekende gewoon dat ik er niet in mocht. Verkeerd jaar geboren. Jammer. Het had me geweldig geleken om met een mitrailleur in 't rond te maaien of met een tank door een busstation te denderen. Terwijl andere jongens het land leerden verdedigen tegen invallende hordes besloot ik alternatieve groeperingen aan te schrijven. Tevergeefs. Noch de IRA noch de Baader-Meinhof Gruppe liet iets van zich horen.

Had ik toen maar internet gehad. Dan was ik lid geworden van het Animal Liberation Front [URL is verlopen]. Niet dat ik zo'n fanatiek vegetariƫr was (boze tongen beweren dat ik stiekem sportviste), maar deze broeders en zusters hadden mijn soldatenhart sneller doen kloppen.

Het eerste wat je toeschreeuwt op de site is 'Disclaim: The Animal Liberation Frontline Information Service is NOT itself part of any existing Animal Liberation Group and does not incite people to commit immoral or illegal acts.' Oftewel: 'Wij zijn ZELF geen activisten, maar je kunt hier toevallig wel ALLES over ze vinden.' Beetje laf, zo'n vrijpleitertje. Gelukkig ziet de vormgeving er veelbelovend uit: een big wappert dreigend met zwarte vlag en een activist staart ons grimmig aan. Het ALF laat niet met zich sollen.

Wat dat ALF eigenlijk is? Je zou het de terroristische neef van gewone Animal Rights-organisaties kunnen noemen. Ze willen beestjes bevrijden en wel 'by any means necessary'. De eerste bevrijdingsactie dateert uit 1977. Een caviaatje en tien muizen worden gered uit het laboratorium van het Medical Centre te New York.

Al gauw krijgen de acties een ambitieuzer karakter; dolfinariumdolfijnen worden terug in zee gekiept, bontboerderijen leeggehaald, dierentuinen opengebroken. Haalden de eerste terroristen hun kicks uit ingegooide ruiten, vastgelijmde sloten en stinkbommen, in de jaren negentig deinst een zichzelf respecterende ALF'er er niet voor terug om vrachtwagens of slagerijen op te blazen. Intimidaties zijn de orde van de dag (boos telefoontje naar restaurant met kikkerbillen op menu).

En denk niet dat het om welvaartsterrorisme gaat; ook Tjechische en Poolse poeliers moeten op hun tellen passen. Als je de lijst van honderden wapenfeiten mag geloven is het levensgevaarlijk om nog in een bontjas te lopen.

Nou kun je je afvragen waar ze die bevrijde beestjes allemaal willen laten - denk aan krantenberichtjes over honderden bevrijde nertsjes die alle kippen uit de buurt opvreten. Maar och, het is vooral de gedachte die telt: het martelen van dieren is zo'n gemeengoed geworden dat je alleen met terreur bewustwording kunt afdwingen.

Een stuk irritanter vind ik het gezeur over hun 'prisoners of war'. Er worden nogal wat ALF'ers opgepakt omdat ze de opleiding van echte terroristen missen, en de organisatie roept op om deze broeders en zusters toch vooral financieel te steunen. Als je inderdaad zo gek bent om je vakantiegeld weg te spoelen aan dit goede doel, denk dan aan onze eigen Frank K.

Frank werd gearresteerd op verdenking van brandstichting en het vernielen van varkenstransportmiddelen. Erg gehard is-ie niet, want hij heeft de aanslagen inmiddels bekend en bleek ook het brein achter grafitti-tekst 'Meat is Murder' op een slagersschool te Amsterdam. Frank zit nu kakkerlakken te tellen in de Bijlmerbajes.

Volgens het ALF is het Net is vergeven van de dierenkwellers. Sommigen zijn duidelijk fout, zoals 'People Eating Tasty Animals' en 'Cattlemen on the Web', maar of ook 'Americans for Medical Progress' een bom-e-mail verdient... In ieder geval dwingen hun pogingen om potentiƫle activisten 'law wise' te maken respect af. Je treft een complete handleiding aan hoe je je bij arrestaties moet gedragen (niet terugschoppen) en wat je tijdens een verhoor tegen de FBI-agent moet zeggen ("Ik zeg niks").

En o ja, als je onlangs een kikkerbillenrestaurant opgeblazen hebt en dat door het ALF wil laten registreren, kun je ze een briefje schrijven met details. Tenminste, als je voorzichtig bent: iedere brief kan door de BVD opengestoomd worden. Dus handschoenen aan bij het typen, de enveloppe niet met spuug dichtplakken en uitkijken dat er geen haar in de enveloppe komt. Net als een echte terrorist.