In iedere collega zit een human bowlingball

Voordat ik beroemd columnist werd bij Havana was ik een eenvoudige productiesloof bij PTT-post. Sorteren, slepen, sjouwen. Klotewerk. Maar veel slopender vond ik de pogingen van de leiding om een ons-gevoel op de werkvloer te kweken. Ik werd gevraagd lid te worden van de PTT-voetbalclub, de PTT-carnavalsclub, de PTT-bingoclub. Allemaal voor de gezelligheid. Veel collega's hapten toe. Dat werden trotse PTT'ers. Weerzinwekkend vond ik dat. De PTT was toch De Vijand, iedere betrokkenheid betekende corruptie.

Maar na viereneenhalf jaar cynisme nam ik moedeloos ontslag. Ik was een buitenstaander geworden. De PTT had gelijk gekregen: werk moetje niet alleen 'doen', maar ook 'worden'. Waarschijnlijk was ik tijdig voor het ons-gevoel gezwicht als de PTT Total Rebound ingehuurd had. Dit bedrijf is gespecialiseerd in bedrijfsspelletjes die de teamgeest stimuleren. Ze adverteert op internet [URL is verlopen]. Speel mee, dan kruip je weer zingend achter de sorteerkast.

'Total Rebound: The Final Word In Fun.' Zo zelfverzekerd afficheert ze zich op haar homepage. Rebound verhuurt metershoge opblaasbare attracties vol spelletjes en uitdagingen. De opblaastenten worden naast elkaar in stadions gelegd, waar dan duizenden werknemers gelijktijdig een ons-gevoel kunnen beleven. Bedrijfspicknick wordt dat genoemd. Een cynicus zou de spelletjes infantiele ongein noemen, maar zo'n ludieke aanpak is nodig om het kind in je boven te brengen. Dat stimuleert de saamhorigheid, aldus Rebound.

Bij Sumo, Rebound's populairste attractie, moeten twee deelnemers dikke rose schuimrubber pakken aandoen waardoor ze op vette sumoworstelaars lijken. Dan moeten ze proberen elkaar uit de ring te duwen. 'Hysterische lachsalvo's' zullen volgen, beweert Rebound, zeker als je tegen een corpulente chef uitkomt. Die zal je, aangespekt door zakendiners, met één bump de cirkel uit stoten en dan op je borst uitbuiken tot je niet meer kan ademen. Sumo stimuleert zo een tastbare band met je superieuren.

Wanneer je bij bewustzijn gekomen bent, mag je op El Toro plaats nemen. El Toro is een kunststof stier die aan rubber kabels hangt. Je collega's gaan dan - aangemoedigd door de chefs - net zo lang aan de kabels rukken tot jij op je bek gevallen bent. Olé! Om het stierengevecht extra te verlevendigen word je daarna nog even door het team speels nagetrapt. Wel blijven lachen - dat maakt een sportieve collega van je.

Ook een geinige manier om je status positie binnen het bedrijf af te tasten is Human Football. Dit is een uitvergroot tafelvoetbalspel waarbij je vastgegespt wordt aan horizontale stangen. Je moet dan voetballen terwijl je actieradius beperkt blijft tot een halve meter. Human Football stimuleert samenwerking en geeft je bovendien het gevoel dat je niet meer moet willen dan je kan. Heel leerzaam.

Om je bedrijfsheropvoeding af te ronden word je met drie collega's in The Eliminator gestopt. Deze afgesloten ruimte is gevuld met 10.000 rode ballen en 1 blauwe - wie 'em 't eerst vindt. Natuurlijk heeft je chef de blauwe bal stiekem in zijn picknickmand gestopt, zodat je na een avondje even panisch als tevergeefs grabbelen een diepe band met je collega's hebt opgebouwd. Bloedbroeders zijn het voortaan.

Wie zijn doorzettingsvermogen dan nog verder wil oprekken kan gaan Horizontaal Bunjirennen (wordt steeds door elastiek teruggetrokken), Hindernis Klauteren met klittebandpak, collega-werpen met het Human Dartspel of collega-rollen met Human Bowlingball.

Vroeger dacht ik dat deze leukigheid bedoeld was om je wil te breken. Of om je tegen je collega's op te zetten. Maar ik ben die cynische lul van de PTT niet meer. Ik ben nu een positieve columnist. Ik wil nu niet alleen maar stukjes Havana 'schrijven', ik wil nu ook een echte, complete Havaner 'worden'. Daarom hoop ik dat na IBM, Microsoft en Disney ook Havana een vaste klant van Total Rebound wordt. Ik weet zo al een paar collega's waar ik Human Dart mee wil spelen.

Interactief inzepen Multi inzetbare lepelbuiger