Cybertherapie is gewoon even je mind ertoe zetten

Het leven valt niet mee. Neem nou die vriend van mij. Een goede journalist, een trouwe Beatlefan en een prima kroegmaat, maar elke keer als hij over een drukke winkelstraat loopt, krijgt hij een onstuitbare drang om iedereen te neuken en met een kettingzaag te bewerken. "Hoeren! Hoeren!" roept hij dan luidkeels - een soort doorgeslagen La Tourette-syndroom.

Bij het RIAGG werd hij eerst op een meterslange wachtlijst gedumpt. Pas toen hij zich in de kuit van een stadswachte had vastgebeten kreeg hij een urgentieverklaring voor groepstherapie. Dat begon hoopvol: uren en uren praatte hij over zijn gruwelijke pubertijd. Maar na twee sessies kreeg hij weer last van driften. Hij besprong zijn groepsleden ("Hoeren!") en werd naar huis gestuurd.

De therapeut verzekerde me dat mijn vriend nog niet therapie-rijp is, dat hij beter eerst een paar jaar kan gaan houthakken. Ver weg, in Canada of zo. Allemaal onzin natuurlijk. Hollandse therapeuten zijn gewoon incompetente softies. Ik ga op Internet naar een Amerikaanse therapie zoeken die wel bij hem past.

Cybertherapieën hebben geen wachtlijsten, maar het aanbod is enorm. Een kritisch onderscheidingsvermogen is dus onontbeerlijk. Als ik mijn Internet-gidsje doorspit bij hoofdstuk 'Mind', valt mijn oog op een foto van een bebaarde, langharige therapeut - een soort kruising tussen Charles Manson, Jezus Christus en John Lennon. Die zal vast op de golflengte van mijn maat zitten, zo besluit ik en zoek de homepage van deze Walter I. Zeichner op [URL is verlopen].

Therapeut Walter neemt me gelijk mee in het diepe: "Iedere druppel water in je lichaam is overal op aarde geweest, in elke zee, elke rivier en elk meer, sinds de schepping van de aarde." Hij gaat verder: "Ieder stukje molecuul in je lichaam is overal in het heelal geweest in de afgelopen miljarden jaren." Dat klinkt heel plausibel. In ieder geval heel breed.

En Walter is niet alleen een breeddenker, hij blijkt ook een breeddoener. Hij doet aan handoplegging bij transseksuelen, counselt vrouwen die geknepen worden op hun werk, en verzorgt peptalk voor stervende AIDS-patiënten ("confrontatie met sterfelijkheid kan een openbaring zijn die gepaard gaat met veel respect voor het leven").

Walters favoriete onderwerpen bij lezingen spreken boekdelen ('Wat zijn menselijke wezens eigenlijk?' en: 'Uw baantje heeft invloed op het hele wereldgebeuren') en zijn zakelijke openheid dwingt respect af (hij verkoopt zelfverbouwde kruiden en tapejes met ruisende branding). Een realistische homo universalis dus die ongetwijfeld raad weet met onbedwingbare neuk/zaagneigingen.

Maar wie is de mens achter de therapeut? Walter is, zo vertrouwt hij ons toe, ergens in de dertig en al sinds 1981 beëdigd therapeut. Dat betekent dat hij op z'n twintigste begonnen is met zijn praktijk! Het genie heeft zijn roeping te danken aan een ongeluk. Als een verwoed surfer verdraaide hij ooit zijn nekwervels op een verkeerde golf en leed vervolgens jaren onder helse pijnen.

Maar Walter zette z'n MIND to it en leerde zichzelf zo te healen. Puur op wilskracht. Zijn conclusie is nu dat IEDEREEN dat kan - als je je MIND er maar toe zet. 'E-mail me' schrijft hij uitdagend. Ik heb Walter alvast een briefje gestuurd of mijn vriend iedereen kan neuken als hij zijn MIND er toe zet.

Wie Walter's handoplegging persoonlijk wil ervaren, kan hem thuis verwachten. Want Walter vliegt zo over. Voor een realistische prijs natuurlijk. Toch denk ik dat mijn vriend beter zelf eens naar Walter toe kan gaan. Naar Vermont, vlakbij Canada. Hier woont Walter met wat 'friends' in een gezellige commune. Vast een hoop mooie vrouwen. Bosrijke omgeving. Kan mijn vriend zich eens helemaal laten gaan. Als hij zijn MIND er maar toe zet.

Hersenspoeling met magnetron Martin Schrattenholzers doolhof