Life imitating television imitating life imitating...

Kramer. In Amerika is de man een levende legende, in Nederland doet zijn naam nog weinig belletjes rinkelen. Kramer is een personage uit de televisiecomedy Seinfeld, ooit omschreven als 'serie over menselijke tekortkomingen'.

De serie gaat over stand-up comedian Jerry Seinfeld, wiens flat in New York zoete inval is voor bitchy ex-vriendin Elaine, voor kalende neuroot George, en voor buurman Kramer. Kramer is een klaploper met spastische motoriek en een passie voorjaren vijftig-outfits. Hij is altijd bezig met idiote plannen en heeft een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht op vrouwen. Kramer is een charmante idioot.

Ik ben verslaafd aan de serie omdat ik in het geklooi van Jerry, Elaine, George en Kramer mijn eigen vriendenkring herken; ze worstelen met onbenullige halszaken als 'hoe lang kun je het uithouden zonder masturbatie'; ze zijn opportunistisch, leugenachtig en ijdel, maar ook geestig en loyaal. Ze zijn zo menselijk dat je je afvraagt hoe ze in godsnaam op de Amerikaanse televisie zijn toegelaten.

'Seinfeld' betekent voor mij thuiskomen. Ik was dan ook wat huiverig om de homepage op te zoeken van ene Kenny Kramer, de man op wie het personage Kramer is gebaseerd. Deze Kenny doet een boekje open over feit en fictie achter de serie [Verlopen URL].

"Hi: I'm Kenny, the Real Kramer," grijnst een charmante krullenkop ons tegemoet. "This is a shameless attempt to capitalize on my illustrious name and branded identity." Kenny mag dan fysiek niet erg op de televisie-Kramer lijken, hij wil minstens zo onbetrouwbaar overkomen. Kenny Kramer is vriend van stand-up comedian Larry David, die de serie schrijft en produceert.

Deze David zag in Kenny's ondernemingslust instant kopij voor een comedypersonage. En gezegd moet worden dat Kenny's CV inderdaad ontzag afdwingt: hij ontwierp lichtgevende disco-sieraden($6 per stuk), maakte radiojingles in zijn tot studio omgebouwde slaapkamer, was manager van een reggaeband, gaf les in karate, en stond tien jaar lang als stand-up comedian op de planken. De tweeënvijftigjarige Kramer heeft nog nooit een normale baan gehad.

Toen de serie van start ging en Kenny voor de rol gepasseerd werd, lag het voor de hand dat hij op een andere manier een slaatje zou slaan uit de serie. Dat doet hij sinds een jaar met zijn Kramer's Reality Tour. Dit is een drie uur durende bustrip door New York waarbij Kenny de Seinfeldfans alle beruchte plekjes uit de serie laat zien, vanzelfsprekend gemarineerd in achtergronddetails. Na afloop kun je genieten van Kramer's pizza, krijg je videobloopers van de serie te zien en opnames van Larry David als stand-up comedian.

Voor een 'objectieve' indruk van de tour kun je recensies aanklikken die natuurlijk allemaal positief zijn. Hilarisch is de foto waarop de burgemeester van New York Kenny bedankt voor zijn 'valuable and cultural venture' Om potentiële klanten voor de Reality Tour naar zijn homepage te lokken maakt Kenny surfers alvast lekker met wat feitjes.

Zo verklapt hij welke personages op welke personen gebaseerd zijn (George is Larry David zelf, George's moeder Larry Davids moeder, et cetera) en laat hij de 'ware' gezichten op foto's zien; Larry David blijkt net zo kaal als George en heeft dezelfde duivelse pretoogjes, de echte Eilaine is een mooie joodse vrouw met grote ogen en een attitude die nog 'Elaineser' lijkt dan die van haar televisie-alter ego. Ik ben op slag verliefd.

Kenny's site is een must voor iedere Seinfeld- of Kramerfan. Toch voelt het een beetje pervers om de mensen achter je helden te ontmoeten - alsof iets van de magie verbroken wordt. Misschien komt dat omdat Kenny Kramer zelf een beetje stinkt.

De Televisie Kramer mag dan klaploper en womanizer zijn, hij is bovenal naïef en gespeend van ieder greintje zelfinzicht; dat maakt hem zo charmant. The Real Kramer riekt naar zelfgenoegzaamheid. Zijn publiciteitscampagne om tot burgemeester van New York gekozen te worden is net iets te berekend, zijn merchandising van Kramer-T-shirts net iets te plat, zijn opschepperij over sex-appeal net iets te macho.

Maar wat me het meest aan Kenny Kramer stoort is zijn succes. De Televisie Kramer had van Kenny's leven veel meer een zooitje gemaakt. Zo gaat dat binnen Seinfelds universum. Dus, voor mij blijft de Televisie Kramer de enige echte Real Kramer.