Thuishaven van trivia

Internet oogt bepaald niet gastvrij voor een cyberleek. Het is groot, onoverzichtelijk en vooral zelfgenoegzaam; het straalt iets uit van: Wij Weten Alles En Jij Weet Niets. Dat is ook zo - je bent omsingeld door miljoenen webfreaks.

Om de plankenkoorts te bezweren besloot ik maar eens een internetgidsje te kopen. In V&D stuitte ik op The .net Directory, een langwerpig Engels magazine dat behoorlijk wat kost (fl.21,50) maar er wel hip uitziet: op de cover prijkte een collage à la Sgt. Pepper en de inhoud was een kruising tussen Webber en MTV.

Nou heb ik weinig voeling met vlotte dopy popsurfers, maar gelukkig werd er ook aandacht besteed aan serieuze onderwerpen als zeemonsters, Mexicaanse mummies, het hamburger-dieet van Elvis en lepelsbuigen met Uri Geiler. Allemaal aangeprezen met spetterende plaatjes. The .net Directory leek me een prima handboek om te leren internetten. "Zoek naar leuke lulkoek die je graag wil weten, maar niet nodig hebt," werd mijn devies.

Klinkt debiel, is heel slim. Want de meeste mensen gaan de fout in als ze onder tijdsdruk beginnen met internetten. Voor studie, voor werk. Zodra ze iets niets begrijpen raken ze in de stress. Zo niet deze jongen. Ik sla in een verloren weekend The .netDirectoy open bij de categorie Bizarre, onderverdeeld in hoofdstukjes als Monsters, Weird, en Mind Benders. En voel me gelijk thuis.

Ik kies voor twee toppers: Alien Autopsy, waarin de dissectie van een dooie marsman ter sprake komt, en The Western Bigfoot Society, waarin de Verschrikkelijk Behaarde Bosman centraal staat. Heel leerzaam. Maar waar vind ik ze? Onderaan de recensie over de Aliens staat wat abacadabra vermeld: [URL is verlopen]. Even navragen. Het blijkt dat alles wat met http://www begint op Netscape te vinden is, oftewel de bibliotheek van Internet. Moet je maar net weten.

Vol verwachting klik ik Netscape aan en type het adres van Alien Autopsy in. Wow! Er verschijnen foto's van een klein bloot mannetje zonder plasser en met waterhoofd. Een echte alien! Hij ligt op een operatietafel en wordt door chirurgen opengesneden. Volgens de tekst zijn deze beelden afkomstig van een filmpje dat gemaakt is ten tijde van een beruchte UFO-crash in Roswell (1942). Het filmmateriaal is onlangs 'boven water gekomen' en had zelfs het journaal gehaald.

Allemaal nep, volgens het commentaar. Kijk maar hoe verkeerd de chirurgen hun scalpel beethouden! Hoe los de organen zitten! En hoe rubberachtig de huid van de aliens is! Verdraaid, ja. Maar waarom zouden aliens eigenlijk niet van latex kunnen zijn? Als toetje krijgen we tips om zelf een alien te bouwen. Nooit weg.

Ook van de Sasquatch, oftewel de Yeti, oftewel Bigfoot, oftewel de Verschrikkelijke Sneeuwman, is ooit een filmpje gemaakt. Ergens op een camping in Canada geloof ik. Dat filmpje heeft het journaal niet gehaald, maar de foto's zijn wel op internet te zien, op [URL is verlopen].

Heel amusant: een grote vent in harig pak die door de bossen rent. Ziet er buitengewoon nep uit, maar volgens de Internet Virtual Bigfoot Conference absoluut authentiek. En och, waarom zou de verschrikkelijke sneeuwman zelf nooit in een harig apepak op een camping kunnen rondlopen? Netgebruikersdie geluidsapparatuur op hun computer hebben aangesloten kunnen zijn bronstkreet opvragen. Alleen op internet.

Geef toe, dit soort trivia maakt nieuwsgierig en dus leergierig. En er is nog genoeg onzin om hele vakanties en relaties mee te vergallen. Wat dacht je van een homepage waarin de conciërge van de elektrische stoel aan het woord komt ("It takes a lot of energy to cook somebody")!? Zoek deze als huiswerk op: [URL is verlopen].

Gilde der Drunken Bastards Anarchisme met disclaimer