Netiquette van webzuipers

In restaurants mag je geen harde winden laten, in vliegtuigen niet nodeloos "Brand! Brand!" roepen en in metrostations niet op de derde rail plassen. Ook Internet heeft haar etiquette: Netiquette.

Begrijpelijk, want als er miljoenen abonnees samengepropt worden in wat koperdraadjes is basisbeleefdheid eerder noodzaak dan luxe. In mijn intemetgidsje kwam ik echter een aantal regels tegen die zo vanzelfsprekend zijn dat ze het ergste doen vermoeden over de gemiddelde surfer.

  1. Wees geen ouwehoer. Als je niets interessants te zeggen heb, hou dan gewoon je mond.
  2. Schelden of verbaal misbruik van genitaliën is niet slim en ook niet interessant. Bedenk dat je schrijfsels in de gaten gaten gehouden worden - je account kan opgezegd worden.
  3. Behoud je zelfrespect. Smeekbedes als "Wil iemand ALSJEBLIEFT met me praten" zullen je niet populair maken.

Deze richtlijnen suggereren dat het internet vol zit met gefrustreerde zielen die de anonimiteit misbruiken om hun agressie te luchten. Welk een horror!

Want het geschreven woord kan hard aankomen, ikzelf krijg als columnist regelmatig brieven van lezers die mijn goede intenties verkeerd opvatten en me de meest vreselijke dingen toewensen. Dat doet pijn. Daarom leek het me van belang te kijken of die Netiquette ook werkelijk nageleefd wordt.

Ze heeft voornamelijk betrekking op de zogenaamde chat sites: plekken op het net waar je 'on line' met elkaar kunt corresponderen, maar als cyberleek ben ik daar nog niet thuis (ben al blij als m'n modem goed doorkomt). Als alternatief besloot ik in de Nieuwsgroepen te spieken, en koos voor een uitdagende club: alt.drunken.bastards.

Volgens de gids is alt.drunken.bastards een plek waar zuiplappen over zuipen ouwehoeren. Uniek, want ouwehoeren over zuipen is even iets anders dan al dat geouwehoer ook nog eens uittypen - op Internet krijgt gezever een nieuwe dimensie. Al na één vluchtig bezoek wordt duidelijk dat de heren er voortdurend en met volle overgave de regels schenden.

In 'How to win arguments' bijvoorbeeld, wordt Regel 1 ('geen geouwehoer in de ruimte') met voeten getreden. De auteur legt ons uit hoe je discussies het beste kunt voeren. Dronken natuurlijk.

"Stel dat je over de economie in Peru moet praten, een onderwerp waar je natuurlijk niets van afweet. Nuchter durf je zo'n discussie nooit aan, maar als je zat bent durf je vol overgave te stellen dat Peruaanse arbeiders onderbetaald worden - simpelweg omdat JIJZELF vindt dat je onderbetaald wordt. Iedereen zal onder de indruk zijn van je stelligheid." Comprendo? Zo ziet kroeggelul eruit als het opgeschreven wordt.

Ook Regel 2 ('verbaal misbruik genitaliën') wordt in alle artikelen geschonden, van 'Kiss my drunken asshole' tot 'Smack the fucker in the jaw'.

Regel 3 gaat onderuit in 'Help me brothers'. Hierin smeekt een drunken bastard om advies van zijn kameraden omdat hij een avond zat aan de bar heeft gehangen ZONDER zich te misdragen of idioot te dansen. "What do you do when the magic's gone?" verzucht hij. Hij kreeg geen reactie en zal ongetwijfeld worden geëxcommuniceerd. Weinig Netiquette dus.

Blijft de vraag deze dronkelappen door de Internet Vopo's van het Web afgegooid zullen worden. Waarschijnlijk niet, want het is wel zo handig om hardcore zwetsers zoveel mogelijk tot één groep te concentreren.

Mocht jij ook ambitie koesteren om lid te worden van het Gilde der Drunken Bastards maar heb je last van drempelvrees, zuip je dan een stuk in de kraag en neem Regel 4 van de Netiquette ter harte: 'Wees niet verlegen. Het mag allemaal wat eng lijken, maar als je uitlegt dat je een Internetleek bent zullen er altijd wel een paar aardige mensen zijn die je de eerste beginselen bijbrengen.'