Don't be caught dead without Jesus!

Soms vind ik het jammer dat ik een atheïstische opvoeding heb genoten. In dit vacuüm moest ik zelf een religie in elkaar flanzen, en dat is een lullige New Age-cocktail geworden van reïncarnatie, alcoholisme, animisme en nog wat laten-we-lief-zijn-voor-elkaar clichés.

Dan had mijn vriendin het vroeger een stuk spannender. Als dochter van de dominee kreeg zij iedere week donderpreken over zich heengestort. Over homo's, masturbanten, popmuzikanten, hoeren, balletdansers, asielzoekers en andere zondaars. Naar de hel met hen!

Hoe politiek incorrect dit soort preken ook mogen zijn, de passie die erachter schuilgaat, dwingt bij mij respect af. Al die haat. Dan is dat New Age-gedoe toch maar vrijblijvend kinderspel. Helaas durf ik na jaren zelfbevlekking mijn toekomstige schoonvader niet onder ogen te komen. Voorlopig zoek ik mijn toevlucht tot de Net-dominees. Want juist in cyberspace kun je verlost worden.

'Dial the Truth' heet een Amerikaanse on-line Pinkstergemeente [URL is verlopen]. Klinkt veelbelovend. Dat 'dial' slaat op de antwoordapparaatdienst waar deze organisatie oorspronkelijk uit bestond. Verloren zielen, zoals satanisten en gedetineerden, konden langs deze discrete en dus laagdrempelige weg een ingesproken zegen over zich heen krijgen.

Het telefoonsysteem breidde zich uit tot 30 antwoordapparaten en toen enthousiaste bellers de cassettes begonnen te bestellen, vond de organisatie het tijd om de integrale tekst te publiceren. Op Internet. De zogenaamde 'elektronische tractaten'.

Wie nu denkt dat christen-fundamentalisten wereldvreemde mollen zijn, zal verbaasd staan over de moderne aanpak van de cyberdominees. Ze snijden een hele waslijst van hete hangijzers aan met korte, pakkende kreten. Wat dacht je van 'The truth about hell' waarin niet alleen het bestaan van de hel bewezen wordt maar ook nog eens de locatie ervan vastgesteld (het middelpunt van de aarde). I

n 'The Resurrection - did it really happen?' wordt de wederopstanding aan een forensisch onderzoek onderworpen. 'Attack on the Bible by christans!' attendeert ons op kritische en dus onbetrouwbare kerkgangers. Priemend is het vraagstuk 'Once saved, always saved?' waarin gefilosofeerd wordt over de garantietermijn van de Verlossing.

Dat ze ook voeling hebben met jongeren blijkt uit hun analyse van duivelse boodschappen in rockmuziek: 'It's only rock and roll, but it kills'. Hier zijn geen stoffige monniken bezig, deze jongens hebben een jaargang trendbladen doorgewerkt. Een aardig staaltje van eigentijdse paranoia is tractaat '666 is coming!' De duivel is geen gedateerde bok met slechte adem, maar een charismatische Big Brother genaamd Bill Clinton.

Volgens de dominees wil Bill de Smart Card, een chip waarin alle informatie over een individu opgeslagen ligt, onder de huid van Amerikaanse burgers inplanteren. Zo kan hij hen voortdurend in de gaten kan houden. Science-fiction? In sommige landen schijnt men het al bij huisdieren toe te passen.

Als conspiracy liefhebber val ik wel voor dit soort waanzin, al zakt het betoog wat in wanneer ze beweren dat op alle barcodes van alle smartcards 666 vermeld staat. Wel heel toevallig dat er tijdens het downloaden van het tractaat een heel fragment verdween. In het niets.

Het nadeel van preken op Internet is dat je de cyberdominees, in tegenstelling tot hun aardse collega's, nooit eens lekker akoestisch kunt horen bulderen. Alles moet op schrift. Met als gevolg dat de schrijvers zich voortdurend aan hoofdletters, koeienletters en onderstrepingen vergrijpen: 'DON'T BE CAUGHT DEAD WITHOUT JESUS!', 'JESUS TOOK HELL VERY SERIOUS', 'SALVATION IS A FREE GIFT!' Zo'n aanpak geeft je eerder het gevoel dat je een geestelijk gehandicapte bent dan een zondaar.

Aan de andere kant kun je als zondaar handig gebruik van Internets snelheid. Als je weer eens aan zelfbevlekking hebt gedaan en geen zin hebt om naar de kerk te gaan maar toch ook niet in de hel wil branden, kun je gewoon een E-mailtje naar Dial-the-Truth sturen. Ben je binnen een paar seconden verlost. Hoefje niet eens je bed voor uit te komen. Da's pas laagdrempelig.