Maffiabaas John Gotti is verkeerd begrepen zakenman

In films zien Maffiosi er altijd enorm cool uit. Dik zwart haar, zijden pakken, zwarte zonnebrillen. Ze maken geintjes met een vet Italiaans accent, ze gaan door het vuur voor hun moeder. Ze schieten concurrerende gangsters overhoop zonder hun cool te verliezen ("Nothing personal, strictly business"). De gangster als ruwe, maar charmante zakenman.

Nou bestaan er idioten die ook werkelijk in dit romantische beeld geloven en als groupies met de Cosa Nostra flirten. Kijk naar de even stuitende als vermakelijke site over godfather Don John Gotti [URL is verlopen].

Een Amerikaanse en een Italiaanse vlag flankeren de ondubbelzinnige tekst: 'The John Gotti Tribute Page: een ode aan John G. die onterecht een levenslange gevangenisstraf uitzit in de zwaarste gevangenis van Amerika.' De auteur, een Amerikaanse genaamd Ravenna Angeline - in het dagelijks leven ongetwijfeld een Mary-Lou Humperdinck of zo - windt er geen doekjes om dat deze site uitsluitend pro-Gotti is.

Nooit van John Gotti gehoord? Gotti is baas van de New Yorkse Gambinofamilie en wordt gedoodverfd als de moderne Al Capone. Terecht, want behalve gangster is Gotti mediaster. Hij gaat altijd onberispelijk gekleed, maakt geintjes voor de camera en staat bekend als een liefhebbende huisvader. Bovendien was Gotti decennia lang ongrijpbaar voor de wet tot hij in 1992 door zijn mannen verraden werd.

Volgens Ravenna is John een verkeerd begrepen zakenman, die hoogstens wel eens een scheve schaats gereden heeft. Als bewijs prijkt een foto van een vriendelijk lachende, grijzende vijftiger. 'Free John Gotti!' is haar leuze en ze probeert op alle mogelijke manieren onze zieltjes te winnen. Nog enigszins aannemelijk zijn artikelen waaruit blijkt dat John door de corrupte regering genaaid is met discutabele getuigenissen. John als zondebok.

Een stuk twijfelachtiger worden de anekdotes over Gotti's samaritaanse burgergeweten (kopje: 'Hoe John geld aan daklozen geeft') en zijn unieke gevoel voor humor (Gotti's advocaat: "John dreigt altijd iedereen te vermoorden, maar da's allemaal zwarte humor."). Ook niet erg charmant is een audiodip met een van Gotti's kleurrijke uitspraken: "You tell this punk, I, me John Gotti, will sever his motherfucking head off, thiscocksucker!".

Het is moeilijk om de site serieus te nemen. Zeker als Ravenna haar zorgen uitspreekt over Gotti's geestelijke gezondheid. John heeft eenzame opsluiting en volgens psychologen kan zo'n afzondering blijvende, negatieve gevolgen op zijn logisch denkvermogen hebben! Maar als dit een geintje is, is het wel een omslachtig geintje. Ravenna heeft zelfs uitgezocht hoe je Johns gevangenis kunt bezoeken via een educatieve rondleiding.

De kans dat je Gotti dan persoonlijk tegen het lijf loopt is overigens klein ("En niet tegen de bewakers zeggen dat je een Gotti-fan bent!") maar je kunt wel even sfeer snuiven. Ook geeft ze ons zijn postadres om Mr. G. een opbeurend ansichtje te sturen. Tip: stel geen vragen over Salvatore, een van Gotti's 'soldaten'. Dat is de enige travestiet binnen de maffia en ongetwijfeld een teer punt voor de toch al zo gekwelde Mr. G.

Omdat er op deze fanpage met geen woord gerept wordt over Gotti's kerfstok ben ik op een serieuze maffiasite gaan spieken. Gotti blijkt vast te zitten voor vijf bewezen moorden. Hij is zijn carrière begonnen als kaper van vrachtwagens, pleegde zijn eerste (dubbele) moord op zijn zeventiende en werkte zich als huurmoordenaar binnen de Gambinofamilie op. John Gotti is een psychopaat. Maar dat voelden we al op onze klompen aan.

Interessanter is het om een foto te downloaden van die Ravenna Angeline. Ze poseert in een diepuitgesneden avondjurk, liggend op haar buik, met een zwoele blik onder haar pony. Klaar voor haar John. Ik hoop dat als John Gotti ooit vrijkomt, hij Ravenna voor al haar inspanningen zal belonen. Op zijn eigen, romantische manier.