Een slingerend kettinghorloge tegen AIDS

In Amerika heb je nogal wat mensen die beweren door aliens ontvoerd te zijn. Ze kunnen zich niets meer van de kidnap herinneren, maar zodra ze onder hypnose gebracht zijn, beginnen ze te ratelen over vliegende schotels en plasserloze marsmannetjes. Zo'n intergalactische trip zou volledig aan hen voorbij zijn gegaan als ze zich niet onder hypnose hadden laten brengen.

Dat stemt tot nadenken. Ik bedoel, de mens gebruikt maar tien procent van zijn hersenen of zo, en ik zou ook wel eens willen weten wat er in mijn overige negentig procent vastzit. Misschien kan ik me onder hypnose wel een vorig leven herinneren, als kapitein van de Titanic bijvoorbeeld. Of misschien blijkt dat ik dagelijks door onderaardse trollen ontvoerd wordt. Hypnose als virtual reality. Op Internet probeert ene Wayne F. Perkins hypnose-cursussen te slijten. Toch eens kijken [URL is verlopen].

'Heeft u wel eens gefantaseerd hoe het zou zijn om volledige controle over mensen te hebben, om ze alles te laten doen wat u wilt?' Helemaal fris klinkt dit binnenkomertje van Wayne F. Perkins niet, maar hij heeft wel gelijk mijn aandacht. Wayne legt uit dat hypnose een vorm van ontspannen concentratie is die je bij anderen kunt opwekken maar ook bij jezelf. Soms gebeurt dat spontaan, zoals autorijden op de automatische piloot.

Volgens Wayne is hypnose ongevaarlijk, kan je er niet in blijven hangen (tenzij je tegen een boom rijdt natuurlijk), al hebben sommige gehypnotiseerde mensen weerzin om terug te komen. Hij rondt zijn theorielessen af met de domper dat je iemand onmogelijk tegen zijn wil kan hypnotiseren. Niks 'volledige controle over mensen' dus.

Wayne wil op zijn homepage graag serieus genomen worden. Dat mag ook wel, hij is drs. in iets sociaals, slingert al twintig jaar met vestzakhorloges en geeft regelmatig 'hypnose concerten' op universiteiten. Op zijn site geen plaatjes met rare staarspiralen waar je duizelig van wordt.

Hij presenteert zich liever als een therapeutische problem solver dan als illusionist of manipulator. "Uw succes is enorm belangrijk voor mij. Mijn levensdoel is om u te helpen uw levensdoel te bereiken." Hij houdt zich dan ook niet zozeer bezig met marsmannetjes als wel met neuroses. Da's aardig: therapie waar je geen zak voor hoeft te doen.

Een paar cursusjes. Wayne kan je laten stoppen met roken zonder dat je je in het behang vastbijt. Hij kan je laten afslanken zonder dat je weer met roken begint. Hij leert je hoe je op kantoor mentale vakanties-van-drie-minuten-naar-Acapulco kunt maken zonder ontslagen te worden.

Ook verlost hij je van slaapproblemen, examenvrees, leerproblemen, minderwaardigheidscomplexen, impotentie, plankenkoorts, ouder worden. Hell, Wayne lijkt God wel. Dat vindt hij zelf ook, want hij beweert met hypnose het immuniteitssysteem van aids- en kankerpatiënten te kunnen stimuleren. Wat zullen deze wanhopigen blij zijn met Wayne's suggestieve sociopraat.

Wayne mag druipen van de empathie, hij blijft vooral een handelaar in dromen die 600 piek per cursus plus ingeluide cassette ontvangt. Ik zal me niet snel door hem onder handen laten nemen. Ook niet omdat ik ooit ene Rosti Rostelli op tv heb gezien die een hele zaal liet kwaken - dat riekt toch naar de 'volledige controle over mensen' van Wayne.

Zouden de hypnotiseurs de echte trucs soms voor zichzelf bewaren? Straks kom ik bij Wayne afkicken van mijn masturbatieverslaving en laat hij me drie uur lang boerend zaklopen.

Liever volg ik Waynes gratis instructies op om mezelf eens te hypnotiseren. Gewoon de stoute schoenen aan. Daar ga ik: "Ik voel me ontspannen, hééél ontspannen. Mijn oogleden worden zwaar, hééél zwaar. Mijn plasser wordt slap, hééél slap..."