Het kinderloksysteem van een Goedheiligman

In mijn tijd was Sinterklaas nog een onschuldige kinderknijper. Als je bij hem op schoot ging zitten voelde je wel even een bobbel en als je je cadeautje uitpakte wriemelde hij even in je broekje, maar daar deed je niet moeilijk over. Ik bedoel, de man had een zware bootreis achter de rug en moest over glibberige daken klauteren - hij had recht op een beetje misbruik.

Maar de tijden zijn grimmiger geworden. De moderne Sinterklaas wil niet alleen maar grabbelen, hij wil all the way. Samen zijn met zijn Pieten heeft hij op internet een uitgekiend kinderloksysteem opgezet, compleet met digitaal vangnet en geoliede propagandamachine [URL is verlopen].

"Hallo jongens en meisjes! Ik ben de Hoofd Piet. Vertel me hoe je heet, dan kijk ik wat de Sint over je heeft opgeschreven." Wat gelijk opvalt aan Sints homepage is de professionele rolverdeling van de Zwarte Pieten. De tijden dat ze maar een beetje als narrige knechtjes pepernoten rondstrooiden zijn voorbij: de Sint besteedt bijna alles aan hen uit.

De public relations - oftewel intimidatie met het zwartboek - laat hij over aan de Hoofd Piet. Dan is er de Weet Piet, die je alles kunt vragen over Sint en je dan volstoomt met propaganda. Voor problemen met Sints site kunnen de kindertjes terecht bij de Nerd Piet, die zo adressen ontfutselt aan de surfertjes. De Uitkijk Piet let zogenaamd op of Sints stoomboot al in Nederland arriveert, maar houdt feitelijk de ouders in de gaten als Sint over de kinders heengaat. De Pieten mogen met hun malle namen onschuldig Smurfs aandoen, maar vergis je niet: het zijn goed georganiseerde, zware jongens.

Niet de Hoofd Piet, maar de Weet Piet vervult de belangrijkste functie. Kinderen zitten nu eenmaal vol kritische en argwanende vragen over Sint, en Weet Piet probeert ze te sussen met een lijst veelvoorkomende vragen en 'juiste' antwoorden.

Vraag: 'Waarom zijn de Pieten zwart?' Antwoord: 'Omdat ze langs roet glijden in de schoorsteen'. Echte antwoord: Omdat de zedenpolitie zwarte schminkte kinderverkrachters moeilijker kan identificeren.
Vraag: 'Waarom heeft de Sint een lange baard?' Antwoord: 'Omdat hij heel snel groeit'. Echte antwoord: Omdat Sint zijn stijve erachter kan verbergen.
Vraag: 'Waarom woont de Sint in Spanje?' Antwoord: 'Omdat het klimaat goed is voor zijn gezondheid'. Echte antwoord: Omdat Spanje geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft.
Vraag: 'Waarom geeft Sinterklaas cadeautjes?' Antwoord: 'Omdat Sint veel van kinderen houdt.' Echte antwoord: Omdat een beloond kind minder snel zal jammeren over seksueel misbruik.
Vraag: 'Wanneer moet je in de zak van Sinterklaas?' Antwoord: 'Als je heel erg stout bent geweest'. Echte antwoord: Als je het vertikt om aan de zak van Sinterklaas te zitten.

Weet Piet wordt pas overmoedig met zijn verhaal over het jongetje dat vorig jaar is meegenomen naar Spanje. "Dat jongetje was wel heel erg stout geweest. Hij had in de vinger van de Sint gebeten!" Ik hoef u niet te vertellen wat die vinger werkelijk was.

En Sinterklaas zelf? Die komt, op een dagboekje van zijn 'bootreis' na, nauwelijks aan het woord. Ik vermoed dat hij liever achter de schermen opereert nu er zoveel gelazer uit Belgiƫ komt - het zijn geen tijden om prat te gaan op het imago van 'kindervriend'.

Om toch dicht bij zijn prooien te blijven heeft hij een contract met de speelgoedbranche gesloten om sluikreclame te maken. Lees zijn dagboek maar op 27 oktober: "Vandaag inkopen gedaan in het grote speelgoedmagazijn van BART SMIT. Wat hebben ze daar veel speelgoed!" En op 8 november: "Hemeltje! Vandaag zijn cadeautjes overboord geslagen! Gelukkig is er in Nederland een hele grote winkel van BART SMIT!"