Helpt ook tegen satanische babies

Begin dit jaar is mijn tante Toos overleden. Tante Toos was een gefrustreerde oude vrijster die altijd liep te zeuren. Ze hield van mij, ik niet van haar. Toen ze ziek werd heb ik haar een paar keer in het ziekenhuis opgezocht - niet omdat ik me zorgen maakte, maar omdat ik op haar erfenis zat te azen. Vlak voor haar dood begon ze me door te krijgen. "O, daar is Rein. Dan zal het wel ernstig met me zijn!" Ik probeerde aardig te doen, zonder effect. Tante Toos overleed.

Wat schetste mijn verbazing: ze had me een bom duiten en een fles whisky nagelaten. Die lieve Tante Toos! Even voelde ik me euforisch, toen schuldig (smerige lijkenpikker dat ik was) en inmiddels heb ik het flink benauwd gekregen. Want er gebeuren rare dingen bij mij in huis. Tante's whiskyfles raakt steeds leger terwijl ik er nauwelijks van drink, en als ik gedoucht heb, hangt er zo'n vreemde witte waas in de badkamer. Zou Tante's spook uit zijn op wraak? Tijd om een spokenjager op Internet te raadplegen.

Op [URL is verlopen] zit Hillhouse Investigations, Inc. Die gaan gaat verder dan spokenjagen: "We kill ghosts!" Zo op het eerste gezicht maakt Hillhouse een degelijke, zij het wat curieuze indruk. Ze noemt zich een Paranormaal Detective Bureau, dat ongewenste, onverklaarbare verschijnselen op wetenschappelijke wijze onderzoekt en er desgewenst mee op de vuist gaat! ('two fisted action'). Een kruising tussen Ghostbusters en Scotland Yard dus.

Hillhouse neemt de verhalen van haar klanten altijd serieus ("If you believe, we believe", luidt hun devies) en gaat prat op haar gediplomeerde technici (Diploma Spookzoeken?). Bovendien garandeert ze 100 procent effectiviteit. "Once we kill a ghost, it stays killed!" Daar heeft Tante's spook vast niet van terug.

Minstens zo indrukwekkend is hun brede werkterrein. Het detectivebureau is gespecialiseerd in zo'n beetje alle paradingen die je zou kunnen verzinnen, zelfs in fenomenen waar je nog nooit van gehoord hebt. Of je nu last hebt van de Verschrikkelijke Sneeuwman of satanische babies, van graancirkels of hongerige vampieren, van UFO-ontvoeringen of killer clowns, één telefoontje en Hillhouse staat op de stoep. Satanische babies? Killer clowns? Dat klinkt wel erg nonsensikaal. Zouden het toch zwendelaars zijn?

Dan wel hele rare. Want voordat ze nader op de fenomenen ingaan, waarschuwen ze de lezer dat ze deze als traumatisch kunnen ervaren. "Therefore, we encourage people of all ages to view our pages often, especially children, so that they will understand what the world is really like." Huh!? Naarmate ik verder lees krijg ik steeds meer het gevoel dat ik in de maling genomen wordt. De verhalen zijn zo sterk dat zelfs De Nieuwe ze niet zou publiceren.

Neem de killer clowns, kwaadaardige clowns die volgens Hillhouse heel Amerika en Oost-Europa teisteren. Ze zijn uit circussen ontsnapt, slapen in bomen en gaan 's avonds op pad om vrijende paartjes te wurgen! En wat denk je van hun checklijst om na te gaan of je baby door de duivel bezeten is: 1) grote uitpuilende ogen met knalgroene pupillen, 2) dikke halsaderen en een kop die 360 graden kan draaien, 3) nagels langer dan tien centimeter, 4) een kleine, kwispelende staart - niet te verwarren met de penis.

Ook Hillhouse's techniek om spoken met een stofzuiger te de-ioniseren is moeilijk serieus te nemen: "We leave one of those little dogs lying around the room. Generally, spirits will try them and then...wham! The vacuüm cleaner!" Goed, ik ben er gewoon ingestonken. Hillhouse Investigations is een grote grap. Leuk hoor.

Maar ondertussen zit ik met Tante Toos' spook opgescheept. Zou ik de erfenis aan een goed doel schenken? Nah. Dan ben ik voor niets al die keren naar het ziekenhuis gegaan. Nee, ik neem de proef op de som. Ik koop een hondje, bindt het in de douche vast met tante's whisky onder z'n kin, en als het dan even dampig wordt... wham! De kruimeldief!