Rehabilitatie van de urban lulkoek

De meeste journalisten houden het wereldnieuws nauwlettend in de gaten. Jeltsin, Hutu's, Dow Jones, Sarajevo, alles kan hen boeien. Ik persoonlijk ben meer geïnteresseerd in berichtjes als 'Postbode vermoordt opa met kaasschaaf of 'Parkiet overleeft blikseminslag.' Berichten die mijn bewustzijn oprekken.

Begrijp me goed, ik heb het niet over de onzinverhalen uit De Nieuwe ('61-jarige Elvis maakt comeback als transseksueel', 'Prinses Di baart kind van Hitler') maar over nieuws dat waar ZOU KUNNEN zijn. Met een beetje goede wil. Het internet respecteert deze voorkeur voor curiosa want op [URL is verlopen] tref je een uitgebreide verzameling van 'urban folklore'.

Hardnekkige roddels, wetenschappelijke droggedachten en Broodje Aap-verhalen, allemaal goed voor een grijns en een huiver. Natuurlijk kan niemand 100 procent garanderen dat de legendes werkelijk zijn gebeurd, maar waar rook is moet op z'n minst iets smeulen.

De onderwerpen variëren van spontane zelfontbranding tot regenende kikkers. Prima leesvoer dus. Vooral de titels waarin dieren voorkomen trekken mijn aandacht: 'Menstruatie & aanvallen door grizzly's', 'Ontploffende walvis', 'Vallende koe doet boot zinken'.

De laatste gaat over een Russische visser wiens zeilschip getroffen werd door een neerstortend rund. Het beest was, dol geworden tijdens een vlucht in een vrachtvliegtuig, door de bemanning naar beneden gesodemieterd. De boot zonk, de visser zwom naar wal, maar de verzekering keerde geen cent uit.

Ook 'Kalkoen schiet man neer' is waargebeurd. Een jager had buiten het jachtseizoen een kalkoen te grazen genomen en het halfdode dier in een zak naast zijn geweer gelegd, in de kofferbak. Toen hij het dier er thuis uit wilde halen, trappelde het tegen de trekker en kreeg de man een schot hagel in zijn been. Later in het ziekenhuis opperde de stroper tegen de politie dat hij als slachtoffer niet bekeurd kon worden.

Het Disney-imperium is een gewilde prooi van internets urban legendverzamelaars. Misschien omdat haar zoete imago kwaadaardige associaties oproept, maar waarschijnlijker omdat het daar inderdaad niet pluis is. Zo zou het lijk van de grote Walt niet gecremeerd zijn (hetgeen de officiële kanalen beweren) maar in bevroren staat zijn ondergebracht onder de piraten-attractie van Disneyland.

Verder doen er hardnekkige geruchten de ronde als zou er in Disneyland een kidnapbende actief zijn. Ze lokken de kinderen bij hun ouders vandaan, knippen en verven hun haar in de personeelsruimte, en smokkelen ze vervolgens het park uit. Nooit meer zal Katrien Duck dezelfde lijken.

Roddels over filmsterren worden pas urban legends genoemd als ze hun duurzaamheid bewezen hebben. Berucht is het gerbil-verhaal over Richard Gere, dat bij interviews met de acteur nog steeds ter sprake komt.

Gere, volgens de rioolpers homoseksueel, zou jaren geleden zo'n woestijn-ratje verpakt in een condoom in zijn anus gepropt hebben, om door het gewroet een rectaal orgasme te krijgen. Helaas ontsnapte het diertje uit de condoom en moest Gere met samengeknepen billen naar de EHBO rennen. (Let maar eens goed op hoe hij zit in 'Pretty Woman'.)

Ook seks zonder roem doet het goed. Aardig is het verhaal over de man die zijn penis vol cocaïne liet spuiten. Hij kreeg er een geweldige erectie van die echter niet meer slap werd en steeds pijnlijker werd. Na een dagenlange lijdensweg bleek amputatie de enige oplossing. Just say no to drugs.

Oorspronkelijk was de urban legend het troeteldier van liefhebbers die verhalen uitwisselden in de nieuwsgroepen van internet. Helaas trekt het fenomeen steeds meer aandacht van wetenschappers die zich ongevraagd met de feiten gaan bemoeien. Ze verzamelen en analyseren en deduceren, zogenaamd uit 'antropologische fascinatie' maar in werkelijkheid om zoveel mogelijk te ontzenuwen. Zeikerds. Het is te hopen dat deze verloedering een halt toegeroepen wordt voordat internet vervuild raakt met degelijk, betrouwbaar wereldnieuws.

Anarchisme met disclaimer Fabio's siliconengeheim