Paardenmagazine Hoefslag is into brandmerken

Vroeger had ik weinig op met paarden. Ik vond het maar stom dat ze zich zomaar lieten berijden en bovendien smaakte hun biefstuk zuur. Pas toen ik les kreeg op een sjabbie manege met boerenknollen besefte ik dat er met deze dieren niet te sollen viel.

Ik herinner me nog goed hoe mijn zusje, die vlak achter me reed, tijdens de galop langzaam over de nek van het dier rolde en krijsend in de brandnetels geworpen werd. Achter al die gedresseerde edelheid schuilt een moordenaar! Maar dit gaat volledig voorbij aan de lezers van paardenweekblad Hoefslag.

Hoefslag is het officieel orgaan van niet minder dan 9 stichtingen. Bovendien zijn er twee andere bladen in opgenomen: Cap (een kakblad voor concours hippique-trutten) en Paarden (klinkt als een inkleurflyer voor manegemeiden). Zo'n samenraapsel geeft nogal wat contrasten. Op de middenpagina bijvoorbeeld staat een levensgrote kleurenfoto van een paardendijbeen, compleet met spataderen en brandmerk. Moet esthetisch lijken maar riekt veel harder naar hippische onanie (volgende week bungelt er een stevige paardenplasser binnen kader).

Enkele pagina's verderop echter wordt de kleuter in ons tegemoet gehinnikt door pony Lucky. 'Lucky is slechts drie turven hoog maar zijn daden zijn groot' staat er gezellig bij. Wat die daden zijn blijft onduidelijk, maar een taaie rakker is Lucky zeker want hij is aan een oog blind 'door een ongeluk in zijn box' en sjouwt niettemin al twintig jaar klierende kleuters rond in de manege.

Weer uit een ander universum komt de cover. Hierop prijkt een amazone die, zo lijkt het, haar hand polsdiep in de mond van haar paard heeft gestoken. Zou ze het paard op haar vingers laten kauwen om het te kalmeren tijdens de fotosessie? Of propt ze anabole steroïden in zijn keel?

En wat te denken van een strip voor volwassenen over paard Silver. Silver gaat in de wei een dialoog aan met drie honden over dierenepidemieën. Volgens de hondjes is varkenspest bedacht door slechte mensen. Silver weet beter: 'Nee jongens, ik denk dat jullie het verkeerd hebben. Ik zie het als een les van moeder natuur. De mens heeft dieren te lang onnatuurlijk uitgebuit, hij ziet geen medeschepselen, alleen maar vlees.'

Porno, brandmerken, steroïden en politiek correcte hypocrisie. Hoefslag solt wat af met de edele viervoeter. En zelfs eigenwaarde is het paard niet gegund. In een advertentie wordt met paardenhairextensions geleurd, waarmee je de staart van je paard langer en voller kunt maken. 'Van echt paardenhaar, niet van echt te onderscheiden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren, vanaf f250.' Op de foto's zien we in de 'voor'-fase een kaalgerukt pluimpje, in het 'na'-stadium kwispelt hij met een coupe à la Katja Schuurmans.

Maar eens zal het de Hoefslagers bezuren. Want de moordenaar in het paard hebben ze nog steeds niet ontdekt. En dat terwijl de Hersenstichting Nederland een advertentie heeft geplaatst om geld in te zamelen voor slachtoffers van hersenletsel: 'Je hersenen - dat ben je zelf! Maar... als je opeens jezelf niet meer bent?' Misschien moeten de Hoefslagers maar eens met mijn zusje gaan praten. Die is na die brandnetels nooit meer dezelfde geworden.