Afkickgoeroe Allan Carr beneemt je de adem

Er was een tijd dat de mens met roken stopte omdat hij voor zijn gezondheid vreesde. Een rochelaanval tijdens het vrijen was aanleiding voor 'de laatste' op oudejaarsavond. Binnenkort wordt afkicken vooral een maatschappelijke noodzaak: in voorland Amerika is de minister van Volksgezondheid druk doende nicotine aan heroïne gelijk te schakelen.

In veel restaurants, hotels en kroegen kun je als gourmet een lel in je nek verwachten wanneer je een sigaar opsteekt; New York maakt binnenkort haar parken en stadions rookvrij; de bedrijfswereld huurt rookpolitie in om zondigende werknemers - ook buiten werktijd - te betrappen en te ontslaan. De klopjacht gaat zó ver dat in Albuquerque rokers op straat gearresteerd kunnen worden, en er schijnen dorpen te zijn waar 'het' in eigen tuin verboden is.

Ook de Nederlandse roker krijgt het benauwd: binnenkort moet hij vlieg- en treinreizen op de plee doorbrengen en krijgt hij in vijfsterrenrestaurants een tafeltje naast de toiletdame. Tijd dus om serieus over afkicken na te denken.

Er zijn legio methodes, de ene nog dubieuzer dan de andere: hypnosetherapieën, acupunctuurtherapieën, shockherapieën al dan niet gecombineerd met vieze nicotinekauwgumpjes, en nicotinepleisters die voor een dodelijke nicotinedosis zorgen als je er te veel peuken bij opsteekt. Wanneer u deze lapmiddelen heeft afgewerkt en nog steeds als een ketter rookt, dan bent u rijp voor Allan Carr.

Carr, een Britse ex-accountant met flair voor demagogie, zorgt momenteel voor een hype onder de stoppers met zijn Inzicht Methode, vastgelegd in afkickbestseller 'Easy Way to Stop Smoking' ('Stoppen met Roken'). Een kwart miljoen exemplaren ging over de plank. In zeven talen vertaald. Overal uitverkocht. Geheim? Volgens de methode-Carr hoef je helemaal geen zelfdiscipline te hebben om te stoppen.

"Ik ga de wereld van het roken afhelpen", begint Carr zijn boek. Hij eindigt met: "Sigaretten roken is het grootste schandaal van de westerse samenleving, atoomwapens meegerekend." Daartussen zitten een paar honderd bladzijden Primitief Positief Denken. Carr, zelf jarenlang een stiekeme roker geweest, beweert dat een nicotineverslaving volkomen psychisch is. "Stoppen is puur een kwestie van het zand uit je ogen wrijven", zegt hij. Verslaving is maar een gevoel. Zelfdiscipline is dus een onnodige zelfkwelling. Inzicht, daar gaat het om.

Toch leest Carr's schreeuwende stijl als een manifest van Wilskracht. Hij probeert de lezer op iedere bladzijde onder de neus te wrijven dat roken toch echt volstrekt belachelijk is: 'Prent goed in uw hoofd: SIGARETTEN WAREN NOOIT LEKKER! / Sigaretten vullen geen leegte op, ZE CREËREN EEN LEEGTE! / U hebt absoluut niets te verliezen, EN ZOVEEL TE WINNEN!' Zou Carr zijn afscheid soms niet helemaal verwerkt hebben?

Dat hij niet volledig overtuigd is van zijn methode blijkt wel uit het pakje nepsigaretten dat hij bij zijn bijbel cadeau doet. Zogenaamd voor het zekere gevoel. (Zoals een ex-junkie altijd een kartonnen spuitje bij zich draagt en een gewezen alcoholist een plastic Sisi-fles.)

Probleem met de nieuwe generatie stoppers is dat ze eigenlijk helemaal niet willen ophouden. Ze moeten. Van kantoor, van partner, van stewardess. En 'moeters' zijn geheide recidivisten bij Carrs methode, inzicht of niet. Er ligt niet voor niets alweer een vervolg op 'Easy Way to Stop Smoking' in de schappen: 'Stop Smoking Permanently'. Steeds als er een generatie rokers faalt begint Carr aan een nieuwe bestseller. Hier een suggestie voor een derde titel: 'Quit Smoking for the Very Very Very Last Time!'