columns over tv titels

Oprah jaagt op nietsvermoedende vreemdgangers

Ik weet dat Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden is, maar bij Oprah hoorde ik laatst van een fenomeen dat zelfs mijn zieke fantasie overstijgt: Check-A-Mate, een organisatie die voor je uittest of je partner wel te vertrouwen is.

Er bestaan vrouwen in de States die zo wantrouwig zijn dat ze harde bewijzen willen hebben voor hun eega's monogamie. Op hun verzoek stuurt Check-A-Mate een welgevormde dame op de echtgenoot af die een afspraakje met de man probeert te maken en hem een leugen ("Ik ben weduwnaar") of een instemming tot vreemdgaan ("Morgen in het Hilton") probeert te ontlokken.

Zodra deze lokvogel een cruciale opmerking of belastend antwoord heeft getaped, verwittigt ze de opdrachtgeefster. Mevrouw kan haar Casanova dan thuis met een scheiding om de oren slaan, of dramatischer: ze kan hem met een ploertendoder in het hotel te grazen nemen zodra hij daar met een bos rozen en een halve erectie arriveert om zijn date te rendez-vozen.

Dit is toch te belachelijk om waar te zijn. Als je huwelijk met zoveel argwaan doordrenkt is, heeft het toch geen enkele zin om ermee door te gaan. Maar zoals verwacht dachten Oprah's lynchfans daar anders over. Ze onthaalden de heldinnen in kwestie, die triomfantelijk op hun praatstoel zaten te wippen toen de tape werd afgedraaid, op een daverend appalaus terwijl ze de mannen, die met een levensgrote L op hun voorhoofd stoïcijns volhielden dat dit 'de eerste keer' was en dat ze niets seksueels in de zin hadden, meedogenloos uitlachten. Wraak! wraak! joelden ze voor het open goal. Eindelijk gerechtigheid!

Het ironische van de kwestie was dat de dames in Check-A-Mate een feministisch fenomeen gevonden meenden te hebben, een reanimatie van hun eigenwaarde. Deze infantiele conclusie werd nog eens gevoed door een zichtbaar meegenietende en hetzende Oprah die met alle macht een kritische 'deskundige' de mond probeerde te snoeren. Dat was hard nodig want er bleven nogal wat ondermijnende vragen openstaan, zoals: "waarom dumpten de dames hun heren niet veel eerder als ze door argwaan verscheurd werden?", en "waarom wilden de heren vreemd gaan?".

Maar ach, waar maak ik me ook druk om. De dames waren gewoon te onzeker om serieuze vraagtekens bij hun wraak te kunnen zetten. En je zult het zien: straks huren ze Check-A-Jack in. Om te controleren of manlief zich aan zichzelf vergrijpt als hij heel toevallig wat gratis seksblaadjes in zijn brievenbus geduwd krijgt. Want je kunt ze niet vertrouwen, die mannen.