columns over tv titels

Dramaserie over het leger zoekt naar drama

Soms, als ik tijdens het flossen in de spiegel kijk, kan ik hem zien. De soldaat in mij. Diep achter die vriendelijke blik schuilt een razende commando. Een vechtmachine die geen pijn, angst en/of genade kent, die schoppend, bijtend en knijpend achter de linies gedropt wordt om alles af te maken wat op zijn pad komt. De Rambo van de Lage Landen. Hadden ze dat maar geweten bij Defensie toen ze mijn lichting buitengewoon dienstplichtig verklaarden. Ik mocht het leger niet eens in.

Misschien maar beter ook als je die slappe verhalen hoort. Een vriend die in Libanon diende mocht geen schot lossen en raakte van verveling aan de origami. Schande. Maar dat durven de heren van Defensie niet in hun wervingfolders te zetten. Zij schotelen ons liever de nieuwe Nederlandse dramaserie 'Combat' voor (donderdagavond, Veronica).

Boem! Knal! Kadeng! Langsrazende tanks, ratelende uzi's, gewonde soldaten die door kameraden afgevoerd worden, helikopters die als gieren boven het slagveld cirkelen. Back in Vietnam? Welnee, gewoon wat geile shotjes van een legeroefening op de Veluwe in de leader van Combat. Het is een dynamische polderversie van Tour of Duty geworden en toegegeven, 'Combat' klinkt beter dan 'Slag' of 'Strijd' (da's meer iets voor een middelbare scholieren-quiz).

Toch is het leger onmiskenbaar Nederlands. Niet alleen zitten er vrouwelijke soldaten in, ze zijn ook nog eens allochtoon en kunnen uitstekend van zich afbijten. "Ga je mee eindje wandelen of zo?" vraagt een geile grunger. "Bwoa nee, ik had meer zin in een potje neuken gehad!" ketst ze terug. In Combat's leger ook geen snauwende officieren zoals in Amerikaanse films, maar een nette luitenant die "Dat waag ik te betwijfelen!" zegt in plaats van "Fuck you!".

Alleen met de vijand wil het niet erg lukken. Bij gebrek aan Vietcong raakt een bewakingsbeambte overspannen die bij het oefenterrein woont. Hij schiet zijn kat dood, bedreigt vrouw & kind en gijzelt vijf soldate. Gelukkig zijn het Hollandsche soldaten. "Wat klote voor je dat je vrouw bij je is weggelopen!", troosten ze hem. "Hoe oud is je kind?" Tegen zoveel medeleven is hij niet bestand en even later kan hij huilend met slechts een lichte beenwond afgevoerd worden.

De Rambo in mij kan zich moeilijk verliezen in de commando's van Combat. Ze zijn zo correct dat ze bijna voor pacifisten kunnen doorgaan. Dan herken ik meer in de doorgedraaide beveiligingsbeambte. "Kom maar op met die losse flodders!" schreeuwt hij tegen de knulletjes. "De mijne doet het écht!" en hij schiet vervolgens hun truck lek. Geen beest voor achter de linies misschien, maar beter dan de soldaat die na de gijzeling vol zelfhaat in de spiegel kijkt. Omdat hij de beambte in diens been geschoten heeft.