columns over tv titels

Huisdieren worden kapotvertroeteld in Hollywood

Er bestaan twee soorten huisdierhouders: Onverschilligen en Liefhebbers. De eerste categorie bestaat uit ouders die een beestje voor hun kroost gekocht hebben om van het gezeur af te zijn. Zodra de nieuwigheid eraf is, is diens lot beslecht: Hammie de hamster bezwijkt aan dehydratie (Jantje vergeet Hammie's waterbak een week lang bij te vullen), Guppie de goudvis aan chloorvergiftiging (Mamma maakt Guppie's kom schoon met Glorix) en Sloompie de moerasschilpad aan ochtendurine (Pappa stuurt Sloompie via de wc terug naar de Everglades).

De Liefhebbers zijn zo mogelijk nog erger. Zij steken zoveel tijd & geld & liefde in hun huisdieren dat de mormels erdoor gesmoord worden. Vooral Rijke Liefhebbers zijn genadeloos. Kijk naar RTL5's 'Glamour: de troetelbeesten van Hollywood.'

We zien het al in de leader: een paard in een cabriolet, een rolschaatsende aap, een leguaan in een schommelstoel. Dit is Ziek Amerika, dit is Hollywood. Heel trendy zijn de superkennels waar Bello de vakantie van zijn leven moet krijgen.

Hij kan hier kiezen uit een menu van gesauteerde eendelever en lendebiefstuk in bearnaisesaus, met ijs en koekjes toe. Na de maaltijd worden zijn tanden geflost, ondergaat hij een geneeskrachtig bad plus pedicure, krijgt hij een parfumbehandeling en desgewenst een permanentje. Zelfs mag Bello zijn kwakje lozen in het hondenbordeeltje. En als Bello Baasje's stem mist wordt die gewoon even opgebeld, als Bello zich verveelt is er altijd een videofilm.

Hoe ver de pathologische koestering van de Amerikaanse Liefhebber gaat blijkt uit zijn conservatiedrang. Sommigen breien het haar van hun overleden hond tot truien ("Da's toch veel persoonlijke dan zo'n anoniem schaap"), anderen laten hun goudvis of vogelspin opzetten (pootje gevend, met starende knikkerogen), en de Echt Rijken laten hun zieke dier invriezen 'tot de wetenschap hem kan genezen'. Maar meestal laat de Liefhebber het zo ver niet komen. Zoals de man die een hypotheek op zijn huis nam om de operatie van zijn chow chow te kunnen bekostigen ($50.000).

Liefhebbers willen helemaal geen huisdier. Ze willen een behaard kind dat nooit in de puberteit komt, een gevederde knuffelkleuter die nooit terugzeurt. ledere zichzelf respecterende Bello wacht vroeg of laat een identiteitscrisis.

De volgende stap in de vermenselijking zullen dierentherapiegroepjes zijn, waarbij de mormels hun frustratie onderling moeten uitblaffen/miauwen/ piepen/hinniken. Maar diep in hun hart willen ze gewoon een Onverschillig baasje - vastgebonden aan een boom rest hen tenminste nog zelfrespect.