columns over tv titels

Ongeremd knallen met non-lethal weapons

De L van Liegen hebben ze op hun voorhoofd. Pas klaargestoomde agentjes die beweren dat ze graag dienstverlenend werk doen. En groene soldaatjes die zeggen dat ze 's lands eer willen verdedigen. De enige reden waarom ze dienst genomen hebben is omdat ze geil zijn op wapens. "Pang, pang! Jij bent dood!" willen ze doen, net als op het schoolplein.

Probleem is dat je ook bij de politie en in het leger niet zomaar iedereen mag neerknallen - zelfs als je het voorzichtig doet kun je nog gezeur aan je broek krijgen. Weinig spontaniteit dus. Gelukkig komen er wapens op de markt die niet dodelijk zijn en dus minder gezeik opleveren. Als alles goed gaat tenminste. In BRT's Panorama was een Amerikaanse reportage over deze non-lethal weapons.

Geweren die kleefschuim spuiten, granaten waar rubberen balletjes uitknallen, geweren waar vangnetten uit schieten, geluidskanonnen die spuitpoep veroorzaken, elektrische pistolen die verlammen. De Amerikaanse overheid is druk bezig haar imago te verbeteren met bloedvrije wapens. Ze wil ze inzetten tegen oproerkraaiers, maar ook bij gijzelingsacties of gevangenisopstanden.

Het effect van de wapens heeft, zoals de Amerikaanse politie dat uitdrukt, een hoge giechelfactor. Een demonstratie van het kleefschuimgeweer is inderdaad kostelijk: de proefpersoon raakt zozeer ingecocoond met de dikke drab dat hij als een grote drol op de grond rolt. De instructeur: "Je moet op het kruis spuiten. Dan grijpen ze er met hun handen naar en die blijven dan gelijk vastkleven."

Toch valt het bij de meeste niet-dodelijke wapens vies tegen met die giechelfactor. Een ME'er die zo dapper is om zich in het gezicht te laten spuiten met pepper spray - een oplossing van Spaanse pepers - krijst het uit van de pijn. Twintig minuten later: "Ik dacht dat ik dood ging, dat mijn ogen werden verbrand." En deze 'demonstrant' had zijn ogen stijf dicht kunnen houden en zijn gezicht onmiddellijk met water schoon kunnen spoelen. Bovendien werd hij niet door knuppels bewerkt.

Tegenstanders van deze humane wapens stellen dat niet-dodelijke wapens niet in plaats van, maar naast dodelijke wapens gebruikt zullen worden. Eerst verlammen, dan afmaken. Maar de wapens kunnen zelf ook dodelijk zijn. Pepper spray heeft in Californië alleen al dertig slachtoffers gemaakt, rubberkogels in Noord-Ierland zeventien doden, waarvan acht kinderen. In het kleefschuim kun je stikken, elektrische pistolen kunnen hartstilstand veroorzaken. Et cetera.

Het grootste gevaar schuilt echter in het enthousiasme van de gebruikers. Straks kunnen ME'ers alle remmen losgooien en lekker spontaan met laserpistolen en kleefkanonnen neo-krakers tegen de vlakte spuiten. Net als op het schoolplein! Een Amerikaanse politieman vertelt met een glunderend gezicht: "Nu kunnen we nog een proces aan ons broek krijgen, maar je moet ons over tien jaar eens bezig zien!"