columns over tv titels

Ongewenste karwei-/schoffeltips in Eigen Huis & Tuin

Het lijkt erop dat mijn huis gaat winnen. Ik woon er nu drie maanden, heb alleen de woonkamer af en verdrink in de latexrollers en de kwastontharders en de alabastinekwakjes. Ik moet de slaapkamer nog doen en de werkkamer en het trapgat en de gang en de plee. Helemaal gek word ik ervan. Mijn 'vrienden' hebben opeens allemaal malaria of zijn in het Vreemdelingenlegioen gegaan. Zo kwam het dat ik laatst, delirisch van uitputting, huilend naar RTL4's 'Eigen Huis & Tuin' heb zitten kijken.

Gastheer Rob is een lullige tuinman met snor, maar hij kijkt zo geil uit z'n ogen dat zijn partner Nico - een ongekend aseksuele timmerman - helemaal in de verdrukking komt. Rob houdt van de vrouwtjes. Bijvoorbeeld van de presentatrice die om de zoveel afleveringen vervangen wordt. Zij moet de kijker belichamen, oftewel een randdebiel met twee linkerhanden, en wie kan dat beter dan Irene Moors, bekend als de kleuterleidster van Telekids.

Ik denk dat Irene het niet lang uithoudt bij Eigen Huis. Ze kwakte haar kwast al na drie streken neer ("Jeetje, wat vermoeiend om boven je hoofd te werken!"), waarop Rob eventjes uit zijn charmante rol viel ("Ja zeg, je bent net begonnen!"). Oplettende kijkers weten dat er meer speelt: Rob heeft Irene buiten kader in d'r kont geknepen.

Dat mag hij, want dat staat in zijn contract: 'Rob de Tuinman heeft het recht om, per aflevering Eigen Huis & Tuin, de gastpresentarice één maal in de kont en één maal in de borst te knijpen'. Deze kleine lettertjes kon Rob afdwingen vanwege het enorme succes van het programma. Vandaar ook het grote verloop in presentatrices.

Nou had ik geen moeite met deze Gooise incest gehad als Eigen Huis met handige tips was gekomen, als 'hoe wit je het plafond zonder dat de latex in je keel druipt'. Maar dit programma is helemaal niet voor doe-het-zelf-sloebers. Het is voor rijke stinkerds die toekijken hoe anderen zwoegen.

Terwijl Rob, Nico en Irene een beetje met een kwastje zitten te klooien en ouwehoeren over Deense binnenhuisarchitectuur, bouwt een peloton anonieme huurlingen in de tijd van een scheet een doorzonkeuken plus open haard plus jacuzzi op, met gereedschap dat zo high-tech is dat je het pas herkent als het versleten is. Geld speelt geen rol, want meneer Praxis kan met Eigen Huis bakken zwart geld wit wassen.

Maar laat ik niet te veel op ze kankeren. Als het Eigen Huis & Tuin-team bereid is mijn huis op te knappen in het kader van een ludiek 'van alles valt wat te maken project', mag Rob mij in beide billen knijpen. Kun je nagaan hoe wanhopig ik ben.