columns over tv titels

Geschiedvervalsing in cowgirlserie Medicine Woman

Soms doe ik het gewoon. Dan trek ik mijn lange regenjas aan, zet mijn Waterloopleinhoed op en stop een afwasborstel in mijn broekzak. Ga voor de spiegel staan, kijk mezelf doordringend in de ogen en trek dan razendsnel de borstel uit mijn zak. Pang!! Rein Oostwoud, de man die sneller schiet dan zijn spiegelbeeld! Zolang ik me kan herinneren heb ik cowboy willen zijn. Stoer, sexy & ondoorgrondelijk.

Pas de laatste jaren zakt dat een beetje omdat ik gelezen heb dat cowboys helemaal niet zo stoer waren. De meesten hadden geen geld voor een revolver en als ze er een hadden werkte die niet en als 'ie werkte schoten ze elkaar ermee in de rug. Bovendien hadden ze rottende tanden, vet haar en syfilus en neukten ze hun paard. Cowboys waren stumpers. Volgens de EO-serie (zaterdag) 'Dr Quinn, Medicine Woman' was het nog veel erger.

Medicine WOMAN? Jawel, 'Dr Quinn' gaat over een vrouwelijke arts in het Wilde Westen. Ze wordt gespeeld door ex-Bond-meisje Jane Seymour, inmiddels van middelbare leeftijd en in de serie getrouwd met een vijftien jaar jongere cowboy. Haar tijd ver vooruit zullen we maar zeggen. Maar niet half zo ver als haar zus uit Boston, die langs wipt in Quinns dorpje. Zus is een vrijgevochten vrouw.

De trein nog niet uitgestapt of ze zet de goegemeente op z'n kop met praats over gelijke rechten en vrije liefde. Ze veroordeelt het huwelijk, tongzoent een bejaarde kruidenier en stookt de plaatstelijke hoertjes op. "Jullie moeten voor jezelf beginnen!" roept ze kauwend op een sigaar.

Dr Quinn, die het gezond verstand van de EO-kijker belichaamt, is aanvankelijk jaloers (ZIJ is immers de Moderne Vrouw in de serie, nu lijkt ze een conservatieve trut), maar blijft trouw aan haar moraal. "Intimiteit zonder huwelijk is niets voor mij," stelt ze streng. "Je was altijd al preuts," bijt zus haar toe.

Dan blijkt waarom zus zo doorslaat: ze heeft een traumatisch huwelijk achter de rug. Helemaal verknipt. Quinn geeft zus een knuffel, zus bedaart, stuurt de hoeren naar een opvangtehuis(!) in Boston en vertrekt naar Europa. En zo wordt alles weer rustig in het dorpje.

Het Wilde Westen als vrouwenbolwerk vol kleinburgerlijke moraal. Da's even slikken voor een macho gunslinger als ik. Cowboys hadden dus helemaal niets in te brengen, laat staan dat ze op elkaar mochten schieten.

Toch vind ik de serie niet echt revisionistisch. De dokter is zelf namelijk getrouwd met een ruige spoorzoeker, zo'n opgeschuurd fotomodel met hardrockhaar, getrimd baardje en easy riderjas. Stoer, sexy & ondoorgrondelijk, precies de cowboy die ik altijd heb willen zijn. Schieten mag hij misschien niet, maar verder doet-ie alles wat de EO verboden heeft. Met een afwasborstel.