columns over tv titels

Voormalig föhnacteur nu ongeschoren premiejager

Ze zullen het daar niet het Swiebertje-syndroom noemen, maar ook in Amerika worden televisiesterren door een rol gebrandmerkt. Kun je je Cheers' Ted Danson anders voorstellen dan als barman Sam, Star Trek's William Shatner anders dan Captain Kirk?

Soms, heel soms, lukt het ze te reïncarneren. David Hasselhoff werd, na jaren tegen zijn auto gepraat te hebben (Knight Rider) badmeester van Pamela Anderson (Baywatch); Caroll O'Connor wist zich van reactionaire huisvader (Archie Bunker in All in the Family) te transformeren in een degelijke politieagent (Heat of the Night). Het kan dus wel.

Sterker nog, sommige metamorfosen tarten de wetten der natuur & logica. Neem Lorenzo Lamas. Tien jaar geleden nog een weke, mooie jongen met foute föhncoupe in de soap Falcon Crest, tegenwoordig een biker/premiejager met ongeschoren smoel. Renegade op RTL5.

Reno heeft een Verleden. Ooit was hij een politieagent ('good at his job'), maar toen hij tegen corrupte collega's getuigde werd zijn vrouw vermoord en kreeg Reno de schuld. Zo gaat dat in Amerika. Nu is hij voortvluchtig en verdient hij de kost als premiejager. Niet dat Reno elke aflevering een zakdoek volsnuit om zijn overleden eega - hij heeft het zo druk met sjanzen dat je je afvraagt of zijn vrouw geen zelfmoord gepleegd heeft - maar stil verdriet geeft een mensenjager een romantische dimensie. En om die romantiek draait het allemaal.

Want Renegade mag dan met alle karatekicks en achtervolgingen een typische jongensserie lijken, hij is toch vooral een geile fantasie voor meiden: Lamas heeft zich helemaal aangepast aan de smaak van moderne meiden. Hij heeft z'n haar vijf jaar laten groeien, z'n baard tweeëneenhalve dag laten staan, cowboylaarzen-met-sporen aangetrokken plus enkellange spaghettiwesternjas, en stopte als finishing touch een opgerolde sok in zijn 501. Een popster met dubbelloops.

Jaloerse jongens zullen opmerken dat zo'n outfit allesbehalve handig is voor een bounty hunter (lange haren raken tijdens een vechtpartij in de klit en die lange jas komt tussen de spaken van zijn motor). Het zal de meiden een zorg zijn. Reno is de ultieme Camel Man met Diepe Gronden die op zijn Harley Softail door de bloedrode zonsondergang van de woestijn dendert, zijn manen wapperend in de wind. Altijd op zoek naar een geschikte plek om zijn shirt uit te trekken.

Renegade doet het goed. En Lorenzo doet het goed, want hij produceert de serie eigenhandig (en vult zijn zakken dus extra snel). Toch hangt hem een donderwolk boven het hoofd. Want Falcon Crest mag dan voor de meeste moderne meiden een prehistorische en dus onbekende zonde zijn, er komt een dag dat de soap herhaald wordt. Lamas in discobloes, stijf onder de haarlak. Tegen zo'n Verleden helpt zelfs geen tweede reïncarnatie.