columns over tv titels

Goedele Liekens wil toch vooral lachen over seks

Ik heb nooit begrepen wat mensen bezielt die zichzelf seksueel helemaal willen ontplooien. Waarom ontdekken dat er achterin je ziel een kinderverkrachter huist, een urinefetisjist of een kippenneuker? Ik heb mijn handen al vol aan mijn doorsnee vijf-standjes hetero-bestaan. Laat in de kast die ware ik! Sex is al vermoeiend genoeg zonder zweepjes. Bij Goedele's sexprogramma (SBS6 vrijdagavond) denken ze daar anders over.

Hip & geinig, dat moet 'Goedele' zijn. Stoelen in de vorm van lichaamsdelen, kraaiend publiek en lichte onderwerpen. "Wat is dit," vraagt de Vlaamse presentatrice/sexuologe grijnzend terwijl we een golfbal met metalen tuitje zien. Publiek vermoedt een high-tech masturbatieapparaat, maar het blijkt een dop voor een champagnefles te zijn. Hilariteit! Ook geinig zijn de rubriek waarin koppels masturbatiespeeltjes uittesten ("Ik ga dat ding echt niet helemaal in me stoppen!") en de erotiektip van de maand ("Billen laten wapperen geeft een enorm genot!"). Dat sex zo leuk kan zijn.

Maar 'Goedele' heeft ook een serieuze kant. En een serieuze gast. Het is Willem, met lang sluik haar en zwarte outfit. Willem is fotograaf. Hij is geïnteresseerd in de SM-kant van mensen. Sterker nog, hij kan bij wildvreemden intuïtief aanvoelen of ze SM-erig zijn. En spreekt ze daar op straat over aan. "Vinden mensen dat niet eng?" vraagt Goedele. "Nee, er is op dat moment een sfeer van vertrouwen," beweert Willem. Volgt een reportage van Willems fotosessie in zijn studio. "Eva, ik ga je inpakken en een beetje plagen, zodat je de gezichtsuitdrukking krijgt die ik zoek," zegt Willem tegen een blondine waarin hij een masochiste heeft ontdekt.

Eva moet zich uitkleden, wordt door Willem in een tafelkleed gewikkeld, met een sjaal de mond gesnoerd, van top tot teen vastgebonden en op de grond gelegd. En dan gefotografeerd. Maar Eva kijkt niet alsof ze zich seksueel aan het ontdekken is. Ze kijkt alsof ze uit een kofferbak is gerold en een kogel in haar nek verwacht. Doodsangst. Willem blijft er stoïcijns onder. Werkt zich in het zweet, tong uit de mond, één met zijn job.

Goedele heeft nogal eens de neiging om mannen te kleineren. Ze vindt ze speelbal van hun hormonen, stuntels die te vroeg klaarkomen, geen contact kunnen maken. Maar bij Willem was ze stuitend naïef. Toen hij glashard ontkende seksueel opgewonden te raken tijdens de fotosessies ("Je ziet me toch zweten van het harde werken!") reageerde ze koddig met: "Zweet je als werkpaard of als hengst?" Maar Willem is niet grappig. Willem is er niet uit om verborgen perversieën bij anderen aan te boren, hij wil zijn eigen perversieën bevredigen ten koste van anderen. Het zweet van Willem is dat van een opgewonden sadist.