columns over tv titels

Beroepsinterviewer die niet kan luisteren

RTL 5: dat zou toch een kwaliteitszuil worden? Een soort commerciële VPRO? Een intelligent Veronica? Maar kijk eens goed in de gids: allemaal herhalingen (Miami Vice), herhalingen (Family Ties), en nog eens herhalingen (Streets of San Francisco), soaps voor hormoontieners (Paradise Beach), series voor hormoontieners (BH 90210), en nog eens series voor hormoontieners (Tropical Heat). Om maar niet te spreken van die rare buitenaardse afsluiter (Hei elei kuck elei aktuell).

Nee, RTL 5 is geen intellectueel neefje van 4 geworden, maar een Nederlandse vertaling van RTL+ minus softseks. Toch is het niet de pulp die zo stoort. Het is de 'intellectuele' talkshow van Ischa Meijer: I.S.C.H.A. Drie maal per week op de televisie.

Ischa Meijer is een duizendpoot. Acteur, toneelcriticus, schrijver, columnist, componist, zanger, radiomaker en televisiemaker. Ischa kan alles. Behalve een normaal gesprek voeren. Ischa kan namelijk niet luisteren. Wil niet luisteren. Zijn 'interviewtechniek' gaat als volgt: hij stelt zijn gast een open vraag: "Waarom ben je theaterregisseur geworden?" Waarop de gast wil gaan antwoorden: "Gewoon, omdat ik altijd het gevoel had dat..."

Maar al bij het eerste beste 'geladen' woord (bij 'gewoon') wordt hij afgekapt omdat Meijer hier nodeloos bot op wil inhakken: "Hoezo 'gewoon'!? Wat is dat nou voor lulkoek, 'gewoon'?" De gast probeert zich dan te verduidelijken: "Met 'gewoon' bedoel ik dat ik persoonlijk..." Maar o jee: het woord 'persoonlijk' blijkt evenmin goed te vallen bij de rappe gastheer, die daarop weer alle vileine registers opentrekt... Hondsvermoeiend. En, in tegenstelling tot wat Ischa wellicht denkt, absoluut niet prikkelend.

Nou vind ik het nog niet zo erg dat Ischa Meijer geen geduld kan opbrengen. Of respect. Of raffinement. Wat me zo stoort, is dat hij geen enkele belangstelling voor zijn gasten toont. Helemaal niente. Ischa vindt zijn gasten saai, ijdel en dom. Hij nodigt ze uitsluitend uit om zijn eigen ego te profileren. Daarom zullen bij I.S.C.H.A. nooit echte zwaargewichten onderuit worden gehaald. Of heilige huisjes weggeschopt. Geen scherpe vragen aan Wim T. Schippers, geen botte opmerkingen tegen W.F. Hermans, geen schampere sneren naar Kees van Kooten.

De enkele keer dat hij een collega van hetzelfde corporale blafkaliber treft (Freek de Jonge) neemt hij een opvallend bescheiden zuighouding aan. Bang om zelf weggetetterd te worden. Ischa speelt op safe en scoort voor open doel. En eigenlijk is Ischa er alleen maar op uit om Ischa zelf te interviewen. Maar ook Ischa zal Ischa niet laten uitpraten. Want Ischa vindt Ischa saai, ijdel en dom.