columns over tv titels

Jan des Bouvrie zieke geest bij woonmetamorfose

Om dezelfde reden dat ik surprise parties een crime vindt, koester ik een gegronde angst slachtoffer te worden van een verrassingsshow. Je kent ze wel, programma's waarin je geconfronteerd wordt met een vermist familielid. De show-master is door je 'beste vrienden' getipt dat je al jaren droomt van een weerzien met je verdwenen schoonzus, terwijl je in werkelijkheid god op je blote knieën dankt voor elke dag dat ze verdwenen blijft. Nu wordt ze speciaal voor jou uit Australië verscheept om eens flink op je schouders uit te huilen en drie weken bij je te logeren. Huiver.

Een ander, minstens zo gevaarlijk verrassingsprogramma is gecamoufleerd als voorlichtingsprogramma: Woon Magazine. Woon Magazine schotelt ons eerst wat obligate items voor over keukens met frisse kleurtjes en betaalbare bubbelbaden, maar iedereen zit te wachten op dat ene onderdeel: De Metamorfose.

Een moeder heeft een studerende dochter die op kamers woont. Die kamer ziet er rdelijk normaal uit, met wat tweedehands spulletjes, wat posters en wat spotjes. Niets mis mee. Maar moeder lijkt het leuk "om het eens wat gezelliger te maken". Dus wat doet ze via Woon Magazine? Ze vraagt binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie en een peloton karweiers om de kamer om te toveren in een studentikoos paradijsje. Zonder medeweten van dochter.

Jan, toch al berucht om zijn wansmaak, krijgt carte blanche en onbeperkt budget. Alle 'oude troep' van dochter wordt bij het grof vuil gezet, er wordt naar hartelust geverfd, behangen en getimmerd, en moeder shopt voor 'leuke spulletjes'. De witte muren krijgen een vrolijk oranje streepje, de stationsklok wordt vervangen door een goudkleurig model met zonnevlammen. Het huis ondergaat een trendy metamorfose waarvan de honden geen brood lusten.

Stuitender dan deze wansmaak is echter de ontkenning dat een woning een afspiegeling is van een persoonlijkheid. Je kunt niet zomaar in andermans huis gaan karweien, dan bega je een persoonlijkheidsmoord. De dochter moet nu in een nephuis wonen, een stilleven uit Woon Magazine. Overigens: ze reageerde enthousiast op de facelift. Blijkbaar was haar persoonlijkheid allang afgebroken.

De kans is groot dat verrassingsprogramma's weerzinwekkende vormen gaan aannemen. Wat dacht je van de Pakken Show, waarbij Frank Govers en een peloton naaisters je kleren bij het Leger Des Heils neerzetten en een compleet nieuwe garderobe in elkaar naaien. En wat dacht je van de Plastische Surprise Show. Terwijl je nietsvermoedend onder narcose ligt voor een blindedarm, laat mammie je borsten vol siliconen proppen en je vetranden met liposuctie leegslurpen. Verrassingen zijn alleen maar leuk voor de verrassers. Wantrouw daarom vooral je beste vrienden.