columns over tv titels

Nederlandse serie Westzijde Posse ontbeert Tatjana

De IKON kan niet genoeg van ze krijgen, maar ik kan ze niet luchten of zien: randgroepjongeren. Een pak slaag, dat moeten ze krijgen. Ze lopen de hele dag maar een beetje rond te hangen, over gympen te ouwehoeren, patat te vreten en op de maatschappij te kankeren. Zo bouw je geen economie op!

En om de een of andere reden denken ze dat ze dat ze in downtown New York wonen, in plaats van Nieuwegein-Zuid, zeggen ze 'fuck you!' in plaats van 'krijg de tering!' Nou kan ik me nog voorstellen dat de IKON saaie docudrama's over deze lamlendo's maakt, niet dat Dick Maas, het genie achter Flodder, een entertainende TV-serie in hen heeft gezien: Westzijde Posse. Elke zondag op Veronica.

"Altijd de éérste zijn, nooit meer de laatste zijn... " De tekst van het leaderliedje is even onzinnig als de titel van de serie. Wat nou Westzijde Posse? Posse is toch Amerikaans voor een groep cowboys die te paard desperado's achtervolgt? En over welke westzijde gaat het eigenlijk? De westzijde van het IJ?

Neen, de westzijde van Maas' First Floor Studio's in Almere. Daar heeft Maas een 'straat' opgetrokken die een kruising lijkt tussen Hill Street Blues, Do the Right Thing en Amsterdamned. Grote cruisende auto's, slenterende Surinamers, spuitende brandweerkranen, agenten met baseballpetjes en Ray Ban zonnebrillen (en Amerikaans accent!). Downtown Almere, cool man.

Hier moet een raciaal geklutst groepje beginnende acteurs opgeschoten jong doen. Dus grafitti spuiten, agentje pesten, en vooral in de 'diner' hangen ('snackbar' klinkt niet cool). Maar verder dan burgerlijke ongehoorzaamheid komt het niet. Bovendien zien ze eruit alsof ze uit een C&A reclamefolder geronseld zijn - zelfs ik zie dat hun outfits uncool zijn.

Maar het ergst zijn de dialogen. "Doe nou geen gekke dingen!" "Heb je een gaatje in je hoofd?" Ooit een normaal mens, laat staan een randgroepjongere, zo horen praten? Scenarioschrijver Maas had blijkbaar geen trek om een week in een jeugdhonk te bivakkeren voor een cursus verbale street credibility.

Blijft de vraag voor wie Westzijde Posse bedoeld is. Ik neem aan voor randgroepjongeren, want niemand anders is geïnteresseerd in randgroepjongeren. Maar willen randgroepjongeren wel zo graag andere randgroepjongeren zien? Nee, natuurlijk niet. Die vinden andere randgroepjongeren per defintie uncool. Randgroepjongeren willen tieten en knokken zien. Oftewel de familie Flodder oftewel Tatjana.

Voor Westzijde Posse heeft Maas Leontine Ruyters in de 'diner' achter de frikandellen gezet, maar die is toch van een heel ander kaliber dan onze Tatjana. Tatjana mag verkeerde gympen en verkeerde leggings en verkeerde panterbloesjes dragen, ze heeft twee enorme raakvlakken met de belevingswereld van randgroepjongeren. En die zal de IKON nooit begrijpen.