columns over tv titels

Autotester begluurt wildseksende homo's

Ruud ter Weijden, was die man vroeger niet automonteur bij de Avro? Ik kan me herinneren dat ie indertijd testritjes maakte in Kadetjes en stoere verhalen ophield over racebanden en spoilers. Hoe dan ook, Ruud blijkt een polymorf talent, want laatst trof ik hem als 'het gezicht van RTL4's reportageprogramma 'Ooggetuige'. Niet dat Ruud hiervoor dezelfde dieptejournalistiek hoeft te bedrijven als bij de Avro; zijn rol blijft beperkt tot presentatie en voice-over. En laten we wel wezen, da's alles wat Ruud nodig heeft om dat lekker degelijk Avro-gevoel op te roepen.

Die degelijkheid was echter ver te zoeken toen Ruud vorige week in Ooggetuige aandacht besteedde aan een 'stuitend' fenomeen: openbare homosex. Jawel. Overal in Nederland - op parkeerplaatsen, in parken en op vluchtstroken - schijnen homo's aan vieze naaktsex te doen! Ongehoord! Nu is open luchterotiek een wat mager onderwerp voor een half uur durend journalistiek item (zelfs naar RTL4-maatstaven), maar omdat het hier flikkers betrof meende 'Ooggetuige' haar impact te mogen vergroten door een Victoriaanse toon aan te slaan.

Door middel van schimmige tele-opnames, onherkenbaar gemaakte gezichten en een dreigende synthesizerscore werd de indruk gewekt dat het hier om illegale praktijken ging, terwijl Ruuds onheilspellende voice-over er nog eens een zweem van perversie aan toe voegde: "U bent getuige van de opmars van de homo's...komen hier niet voor een picknick...puur om de sex...huisvaders met dubbelleven...." Freaks, dat waren het.

Maar het bleef niet bij insinuaties. Een RTL4-bitchje begon, zonder een spoor van schaamte, een van de zondaren aan de tand te voelen met impertinente vragen als: "Wat zoek je hier eigenlijk precies!?", "Bevredigt dat, sex met een wild vreemde!?", "Ben je gewild!?", "Nou!?..." Ze stelde niet zozeer vragen, ze maakte verwijten. Verwijten vol zelfgenoegzame, monogame heteromoraal. De heer in kwestie, een jonge intelligente vent, reageerde overigens met de rust en de kracht van iemand die al een hele leven lang dit soort stront over zich heen gekieperd krijgt. De hetero kijker daarentegen deed het in zijn broek van plaatsvervangende schaamte.

Toch opmerkelijk dat deze reactionaire laster getolereerd wordt in een televisiecultuur waar de kijker doorgaans bedolven wordt onder de slappe homo-identiteitspraatprogramma's. Maar Ruud ter Weijden moet oppassen. Die zogenaamde degelijkheid van hem breekt 'em nog eens op. Bijvoorbeeld als hij een volgende keer weer zo'n hetzerige toon aanslaat bij een item over bejaardensex. Bejaarden zijn namelijk een stuk agressiever dan homo's. Kan Ruud volgend seizoen op krukken weer Kadetjes gaan testen.