columns over tv titels

De VS barst van de bovennatuurlijke verschijnselen

Klopgeesten, Loch Nessen, aliens, verschrikkelijke sneeuwmannen, helderzieningen, moerasmonsters, Paaseilanden, vliegende schotels, uittredingen en Bermuda Driehoeken... Ze zijn allemaal waar gebeurd en allemaal waar te zien in RTL4's 'Sightings'. Sightings besteedt aandacht aan alles wat er tussen hemel en aarde zou kunnen gebeuren.

Nu zijn buitenzintuigelijke bovennatuurlijkheden op zich al spannend genoeg om ze op voorhand te geloven, maar Sightings probeert ook de skeptici te bekeren met 'getuigenissen' en 'wetenschappelijk commentaar' gecombineerd met sfeershots van dossiers en ratelende onderzoeksapparatuur. Science pulp van de hoogste orde dus, een oase van lulkoek in ons oerdegelijke bestaan.

Vorige week een mooie aflevering over monsters. Vooral het verhaal over de verschrikkelijke sneeuwman maakte indruk. Zoals we allemaal weten uit de stripklassieker 'Kuifje in Tibet' wordt deze reuzenmensaap (ook wel Yeti genoemd) uitsluitend aangetroffen in de Himalaya's, maar de Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als zij er ook niet eentje in hun eigen Rocky Mountains gevonden hadden - een exemplaar dat vanzelfsprekend nog groter is dan de Aziatische versie. We kregen suggestieve foto's te zien van reusachtige voetafdrukken en afgekloven takjes(!) en hoorden verhalen aan van lijkbleke ooggetuigen.

Heel spannend allemaal, maar de echte kraker was een amateurfilmpje van een rennende Yeti in de Amerikaanse bossen! De beelden waren schokkerig en de Yeti was ver weg, maar breeddenkende metavoelers als ik konden in deze jogger onmiddellijk de mysterieuze uitgestorven mensaap Gigantopithecus herkennen, volgens velen tevens de Missing Link. Eindelijk bewijs!? Ach, er zullen altijd zeikerige wetenschappers zijn die de aap op dit filmpje afdoen als een worstelaar in een carnavalspak. Maar wetenschappers lezen nou eenmaal veel te weinig Kuifje.

De geloofwaardigheid van de andere monsters in deze aflevering (Loch Ness & consorten) werd enigszins ondermijnd door de gastheer. Want Sightings wordt niet, zoals 'Rescue 911', gepresenteerd door William 'Star Trek' Shatner. En juist deze Captain Kirk heeft aan den lijve ondervonden hoeveel meer er tussen hemel en aarde zweeft. Neen, Sightings moet het doen met ene Tim White.

White heeft een keurig pak, een degelijk kapsel en een betrouwbare stem, maar zijn blik en zijn neusvleugels verraden overmatig cokegebruik, en zijn verhalen zitten vol met verwarrende theorieën over genen die door de gekrimpte ozonlaag en radio-actieve straling oververhit raken waardoor er, vooral in moerassen en jungles, verschrikkelijke mutanten ontstaan die het vanzelfsprekend allemaal op de mens gemunt hebben. Hele volksstammen moerasbijters, watergruwels en jungleslurpers konden we in onze achtertuin verwachten. Aldus White.

Kan zijn, maar eigenlijk ben ik veel banger om ooit White zelf schuimbekkend van de coke in mijn schuurtje aan te treffen. Daarom neem ik tegenwoordig steeds mijn videocamera mee als ik mijn fiets ga wegzetten. Kan ik unieke opnames van de Verschrikkelijke Cokeman maken voor Sightings.