columns over tv titels

Zelfverzekerde losers wedijveren om Het Meisje

Nederlandse omroepen hebben er een handje van om Amerikaanse televisiespelletjes over te nemen en ze vervolgens te 'verDutchen'. Denk aan het Rad van Fortuin, Lingo en Prijzenslag - allemaal Hollandse strontklonters met een Amerikaanse nestgeur. Toch kunnen sommige Amerikaanse spelletjes godsonmogelijk vernederlandsd worden. Studs (opgekocht door RTL 4) is zo'n programma.

De naam 'Studs' refereert naar twee binken die ieder drie blind dates hebben gemaakt met drie dezelfde dames. Deze dames biechten vervolgens hun bevindingen op aan de spelleider die de heren tijdens de uitzending met deze uitspraken confronteert. De binken moeten dan raden welke dame bij welke uitspraak hoort. Waar de dames bijzitten natuurlijk... U zult begrijpen dat zo'n confrontatie in een draaikolk van gênante situaties kan ontaarden.

Zeker ook omdat de spelleider - een even glibberige als geestige intrigant - iedere opmerking een dubbelzinnige lading meegeeft, en onophoudelijk naar de ware toedracht van die avond zit te vissen. Wat is er allemaal gebeurd? Niets natuurlijk. Blind dates zijn zelden succesvol. Maar Amerikanen zijn als de dood om voor preuts versleten te worden - zeker als ze door honderd miljoen landgenoten bekeken worden.

Dus proberen ze de indruk te wekken dat de stukken eraf vlogen. Dat ze flink van Jetje zijn gegaan. Van Wippenstein. Van bil. En soms verliezen ze zich zodanig in hun wishful thinking, dat ze de soft pornogrens overschrijden: "Hij zoende als een paling", "Hij was te groot voor me", "Ik voelde iets diep binnen in me branden..." En het publiek maar klaarkomen.

De studs hebben natuurlijk ook een reputatie hoog te houden. Deze narcistische mollenbreinmacho's met hun cocktailbabbels, George Michael-jasjes en Milli Vanilli-kapsels, die elkaar om de haverklap 'high fives' geven, schuine geintjes maken en hippe kreetjes slaken, gaan er immers en public prat op dat ze zichzelf een stuk vinden.

Ook de dames doen er alles aan om hyperseks uit te stralen. Deze domme kwettergansjes grijpen, vastgesnoerd in undersized ministretchjurkjes, iedere gelegenheid aan om de zendtijd vol te kirren en vol te giebelen, vol te kwebbelen en vol te giechelen. Soms wordt het vrouwelijk front verzwakt door een miscasting, doorgaans een defensief type dat krampachtige pogingen doet om serieus genomen te worden - zoiets als: "Ja, ik maak dan wel blind dates met een dekhengst, maar dat wil nog niet zeggen ik zomaar met iedereen de koffer induik!?" Heel overtuigend.

Begrijpt u waarom dit programma niet te verDutchen is? Precies. Omdat Nederlanders niet hysterisch met seks omgaan. Omdat Nederlanders nuchter zijn. Gezellig zijn. Degelijk zijn. Saai zijn. Dus in 'Binken' geen kans op opgefokte dubbelzinnigheden, geile giechellachjes, of ons-kent-ons-grinnikjes. Als een Bink een blind date maakt, gaat 'ie samen met z'n afspraakje lekker voor de buis hangen. Lekker naar Studs kijken. En dan lekker indommelen.