columns over tv titels

Oprah signaleert overal foute mannen op het Web

Oprah Winfrey heeft de People's Choice Award gekregen voor Best Female Performer. "Goh, ik wist niet dat ik een artieste was," kirde ze vol valse bescheidenheid. Nou wil Oprah misschien niet voor showvrouw versleten worden, haar ambities gaan veel verder dan die van een normale talkshow host. Ze wil de annalen ingaan als de Moeder van Amerika, als moederkloek die het volk behoedzaam door Uncle Sams ethische moeras leidt.

'Stranger: Danger' is haar stokpaardje, oftewel: achter iedere lantarenpaal schuilt een Vreemde die ons wil beroven/verkrachten/vermoorden. "Vreemden zien eruit als u en ik," weet ze, "ze hebben geen littekens of bochels of tatouages." Ze licht ons regelmatig voor met filmpjes waarin een acteur-verkleed-als-politieman mensen bij winkelcentra weglokt ("Uw auto is opengebroken, kunt u even meekomen...") om ze vervolgens een standje te geven ("Als ik een schurk was had ik zo kunnen vermoorden!"). Schapen, dat zijn we!

Dus voortaan de melkboer om zijn identiteits-papieren vragen? Wel, de moderne Vreemde komt niet langer aan de deur. Hij zit al in de huiskamer. Op Internet.

Internet is behalve een wereldbibliotheek en masturbatiewalhalla het laatste toevluchtsoord voor loners. Voor stumpers met straatvrees, pleinvrees, smetvrees, neukvrees of gewoon praatvrees die hun hart willen luchten bij andere cyberloners.

Of bij een cyberVreemde. Want zo'n babbelbox is een anonieme en dus ideale arena voor sociale roofdieren. Martha, te gast bij Oprah, weet daar alles van. Al tijdens haar eerste surftrip door Internet maakte ze kennis met Thorne. Het klikte meteen. Thorne hield ook van poëzie en Russische films en zonsondergangen.

Mr. Right kampte echter met een probleem: hij was terminaal ziek. Nog enkele weken te leven. Ze maakten een afspraak en besloten een week later te trouwen. Pas na drie maanden huwelijk, waarin Thorne niet dood gaat, zijn onderbroek nooit uitdoet en voortdurend zijn borst in verband heeft 'wegens een auto-ongeluk', achterhaalt ze de schokkende waarheid: Thorne is een vrouw, kerngezond en klaploperig! Einde relatie. "Ik had dood kunnen zijn!" snikt Martha uit op Oprahs borst.

Waarom Martha dood had kunnen zijn wordt niet duidelijk, maar ze heeft haar lesje geleerd. "Internet is gevaarlijk. Je kunt beter contact zoeken via buurthuis of kerk!"

Arm Internet. Krijgt overal de schuld van. Er zijn al providers die de babbelboxen blokkeren en er komt software die obsceniteiten filtert. Maar Internet kan nooit genoeg gecastreerd worden voor beroepsslachtoffers als Martha. Martha herkent nog geen Vreemde als hij onder de littekens, bochels en tatoeages zit. Daar kan zelfs een paranoïa-artieste als Oprah niets aan doen.