En de Prince of Darkness

Een romanticus zal ik niet snel genoemd worden. Verwacht van mij geen ruikertje, diner dansant of huwelijksreis naar Luxemburg. Niet omdat ik dat klef vind, maar omdat het imago van Prince Charming me niet aanstaat; voel me meer ondermijner dan veroveraar – een Prince of Darkness zo u wilt. Daarbij, heeft romantiek niet vooral te maken met onmogelijkheid? Denk aan zakdoekvullers als Brief Encounter of The Bridges of Madison County. Happy Endings zijn voor watjes.

Slechts een enkele keer verklaart iemand de liefde op zo’n grootse en meesleurende wijze dat ik even moet slikken. Zoals op dit pand in Utrecht. ‘Lieve Afra, wil jij met mij trouwen?’ prijkt er in sierlijke koeienletters. Da’s effe wat cooler dan door je knieën gaan met een kauwgomballenautomaatring.

Toch roept het aanzoek vooral de nodige vragen op. Zou de auteur in kwestie wel in het huisje wonen, of heeft ie andermans stolpje opgefleurd? Woont die Afra in de buurt, of hoopt ie haar aandacht te trekken als ze toevallig eens langsfietst? Hoeveel Afra’s zouden er in Utrecht wonen? Wat zou de auteur doen als ie afgewezen wordt – de muur zwart maken en hem volspuiten met verwensingen in fluoriserend oranje? Is het aanzoek een unicum, of spuit hij na iedere afwijzing een nieuwe naam? En waarom staat er in godsnaam een dubbele punt vóór dat trouwen!?

Natuurlijk. Een waar romanticus vraagt zich dit soort dingen niet af. Die dóet. Spontaan. Onbezonnen. Toch, gezien het hoge Norman Bates-gehalte van het huisje, sluit ik niet uit dat er in deze auteur een Prince of Darkness schuilt, zo een die zijn bruidje na ’t jawoord verkettingzaagt om haar als mest over zijn rozentuintje te strooien. Of klink ik nu als Rein de Ondermijner?

Écht romantisch vind ik pas worden als blijkt dat Afra hetzelfde gedaan heeft met háar huisje, aan de andere kant van Utrecht. Dat ze net als hij tevergeefs voor het raam wacht tot die grote liefde een keer langsfietst. Ik zie het voor me, op groot scherm, hun huisjes naast elkaar in split screen, terwijl de aftiteling er langzaam overheen rolt. Dan moet deze Prince of Darkness toch even zijn zakdoek trekken…

De Romanticus
De hobbykamer is op de eerste