Met vetorecht

Als we de miljarden selfies op Facebook zouden moeten geloven, leidt iedereen een verschrikkelijk interessant en dynamisch bestaan. Een huiveringwekkend idee eigenlijk, al die manische positiviteit. En een aperte leugen. Want de mens moet hard knokken voor zijn dagelijkse portie geluk.

Maar vroeger, lang voordat de selfie was uitgevonden, belazerden we de kluit ook al. In de fotoautomaat. Dat was een selfiemaker pur sang, want je werd niet gekiekt met een coole party, statige Eiffeltoren of gemartelde gevangene op de achtergrond. Je moest er zélf wat van maken. Wel kreeg je carte blanche, zelfs als het voor een paspoort was. Zolang je er maar met één oor op stond en geen Lou Reed-zonnebril droeg, kon jezelf zo presenteren als je je voelde: filosofisch, macho, sexy of quasi nonchalant. De fotoautomaatkiekjes dropen van de authenticiteit. Althans, dat vonden we zelf.

Hoe anders zijn die automaten van tegenwoordig! Ze leggen je vast als een mugshot van een RAF-terrorist. Dat komt doordat zo’n apparaat precies weet welke eisen er gesteld worden aan een pasfoto. Én hij vetorecht heeft. Bij iedere opname bepaalt hij en hij alleen of jij er paspoortwaardig op staat. Dat is niet snel het geval. Je moet hoger zitten, rechter kijken, oppervlakkiger ademhalen. En vooral: NIET LACHEN. Steeds geeft ie je tegenstrijdige en vooral cryptische aanwijzingen, om na iedere klik weer meewarig de lens te schudden. Tot hij je uitgeput heeft. Dan flitst ie je zo ongenadig hard dat je een week later nóg met röntgenogen ronddwaalt. En spuugt ie eindelijk je mugshot uit.

Ik vermoed dat het die automaat helemaal niet om jouw perfecte paspoortsmoel te doen is. Dat hij op iets anders aast. Op je ziel. Ik denk dat hij je wil vereeuwigen zoals jij werkelijk bent. En dat is het allerlaatste wat jij van jezelf wilt zien. De fotoautomaat maakt de foto die je nooit op Facebook zal zetten. Doodzonde, want zo weet niemand wat voor beroerd leven je eigenlijk leidt. En loop jij al die herkenning mis! Facebook zou ons moeten verplichten om de pasfoto als profielfoto te gebruiken. Zodat we de wereld met z’n allen een beetje minder leuk kunnen maken. Wat zou dat een opluchting zijn.

De zielenrover
Zoek de ware Rein