Maakt uw tuin winterklaar

Eindelijk. Hij mag weer. Na meer dan dertig jaar van excommunicatie is het weer hip om hem te laten staan. Over de baard heb ik het natuurlijk.

Joost mag weten waarom de baard zo lang verbannen is geweest. Vanwege zijn hoge kaboutergehalte? Omdat de Brinta erin uithardt? Omdat hij ouderlijk maakt? Het waren toch niet de minsten die er ooit respect mee afdwongen: Jezus Christus, Francis Ford Coppola, Karl Marx, Jim Morrison, Charles Manson, Demis Roussos, Chriet Titulaer.

Anno 2013 loopt iedere zichzelf respecterende trendslaaf ermee rond. Om er zijn mannelijkheid mee te onderstrepen. Maar vooral als uiting van retrorebellie. Hunkerend naar een tijd dat een baard nog radicaal was (of ‘rad’ zoals dat in street lingo heet). Een tijd dat burgerlijkheid nog herkenbaar was aan mintgroene vrijetijdskleding en nicotinekleurige vitrages. Toen tatoeages nog voor altijd waren.

Rest de vraag of de Nieuwe Baarddragers ooit zo rad zullen worden dat ze alleen hun snor laten staan. Want de knevel, da’s de ware paria onder de gezichtsbeharingen. Snorren horen bij herbergiers, veldwachters, meteropnemers en dode dichters. Ultra-uncool. Ik heb de mijne ooit een maandje laten staan. Begin jaren ‘80, toen iedereen zijn haar ging touperen. Vond hem wel zo rad, mijn Clark Gable. Tot de meisjes er een Tedje van Es in herkenden. Ging ie subiet weer onder het mes. Ondanks een snotgoot die schreeuwde om camouflerend struweel.

Maar. U voelt hem al aankomen. Ik voel hem weer kriebelen. The thirty year itch. Dus. Mocht er binnenkort een man-met-snor bij u aanbellen om de tuin winterklaar te maken, dan weet u dat dat trendsetter Rein is. Met de R van rad.

snor-def-450