Naar Rein 2.0

Echt ontspannen zaten we er niet bij, mijn vriendin en ik. Terwijl het toch de bruiloft van mijn vader was. Feest! En heus, we gunden hem zijn 13 jaar jongere groene blaadje van harte. En ja, met haar parelkettingen en vlekkeloze etiquette paste zijn tweede vrouw beter bij mijn bourgeois vader dan mijn eigen kunstzinnige en vooral krankzinnige moeder. Maar pap was wel erg lyrisch die dag.

Het leek alsof hij niet alleen wilde hertrouwen maar zijn hele eerste huwelijk probeerde te overschrijven. Alsof hij met zijn nieuwe liefde en aangetrouwde familie de vorige 25 jaar wilde uitwissen, lastige kinderen incluis. De bruiloft bood een kijkje in zijn leven zoals het had moeten zijn.

En hoe zat het met een tweede leg? Hij had het wel eens gehad over een reservezoon, voor als ik dood zou gaan. (Mensen die de oorlog hebben meegemaakt kunnen erg pragmatisch zijn.) Dat zou dan een Rein 2.0 worden, een improved version uiteraard. Eentje die zou afstuderen in iets saais, carrière zou maken in iets degelijks en zou trouwen met iets vruchtbaars. Opdat zijn edelgenen niet verloren zouden gaan voor volgende generaties. God beware ons.

Inmiddels is mijn vader overleden. Van die tweede leg is het niet gekomen. Rein 1.0 leeft nog steeds. Dus wie weet, als hij een groen blaadje treft en haar ‘t jawoord weet af te troggelen, dat ie 25 jaren aan mislukte studies, baantjes en relaties kan uitwissen door zelf een Rein 2.0 te verwekken. Alhoewel. Gerede kans dat het een extra afgekeurde versie wordt. Een Rein -0.273, eentje die nog veel meer stommiteiten zal begaan dan ik achter de kiezen heb. God beware ons.

dordt-1953-def-450