Een kippenkorset met anti-snurksysteem

Mijn eerste role model was Guust Flater. Guust, de slechtste jongste kantoorbediende ter wereld. Ik vond Guust cool omdat hij zich nooit ergens druk over maakte en siësta's hield van zes uur. Maar Guust was vooral een held omdat hij zo'n groot uitvinder was. Zijn geestelijk vader, André Franquin, was gek op knutselen en liet Guust de meest waanzinnige apparaten in elkaar schroeven.

Dat varieerde van huis-tuin-en-keuken-vindingen zoals de Wangzuignappen, die voorkomen dat men op de wangen bijt tijdens de maaltijd, tot high tech-apparaten als de Kantoormonorail, waarmee het personeel met tachtig per uur door de gangen kan zwieren. Natuurlijk zijn er altijd mensen die stripfiguren niet serieus nemen, laat staan hun uitvindingen. Maar juist het ware leven zit vol Guusten. Kijk maar op Internet [URL is verlopen].

The Wacky Patent of the Month heet het hier. Bovenaan de pagina brandt een lampje om aan te geven dat er druk wordt uitgevonden. Of beter gezegd werd uitgevonden, want Wacky Patent gaat vooral over historische patenten, vindingen van soms meer dan honderd jaar oud. En dan de allerraarste. Wacky neemt er elke maand een uitgebreid onder de loep, met veel oog voor detail maar ook met de tongue stevig in de cheek. Qua vindingrijkheid loopt het spectrum zo breed als Guusts universum.

Eenvoudig, maar o zo bruikzaam is het 'Anti-Snurksysteem' uit 1908. Dit apparaat bestaat uit een rubber bal die met een riem onder de schouderbladen bevestigd wordt. Zodra de persoon tijdens de slaap op zijn rug wil gaan liggen (wat snurken tot gevolg heeft) zal deze bal hem een oncomfortabel gevoel geven, met als gevolg dat hij terug op zijn zijde of buik zal rollen - en dus niet zal snurken! Ook geschikt tegen nachtmerries.

Aan het eind van het spectrum vinden we de 'Boevenvangende Tank' (patent: 1921), ontworpen voor nachtwakers. Volgens de omschrijving gaat het om een listige eenpersoonstank met motoraandrijving, kijk- en schietgaten en lange metalen arm om dieven te grijpen; op de tekening lijkt het meer een holle boom met klinknagels en een uilennest. Maar afschrikken zal 'ie zeker.

Enigszins twijfelachtig vind ik de Brand Ontsnappings Uitrusting (1909), een vleermuispak à la Batman waarmee je uit je raam kan springen als je huis in de fik staat. Meer op mijn gemak voel ik me bij de 'Anti-Levend Begraafkist'(1891), die je - mocht je bijkans weer tot leven komen drie meter onder de groene zoden - van verse zuurstof voorziet en een belletje bij de conciërge van het kerkhof doet rinkelen.

Ook niet mis zijn een korset voor een kip om haar eierproductie te meten (1964), een nylonkous die geïmpregneerd is met ontharingsmiddel (1979), en een tandenborstel met ronddraaiende kop die bij het toetsen een smartlap produceert (1960).

Wacky Patent of The Month drijft een beetje de spot met dit rariteitenkabinet (grap bij de tandenborstel: "Aanbevolen door 5 tandartsen!"). Erg makkelijk hoor. Ik bedoel, moet je eens voorstellen hoe debiel de eerste afwasborstel eruit gezien moeten hebben. En bedenk dat het kipcorset een fraaie bio-industrie opgeleverd heeft, de tank Robocop, de grafkist de atoomschuilkelder en het vleermuispak de hangglider.

Wel jammer dat de uitvinders niet over het tekentalent van André Franquin beschikken. De prentjes lijken gemaakt door kinderen met kapotte ganzenpootjes, vol priegelige frutsels en warrige lijntjes - alsof de uitvinders ook niet precies wisten hoe het eruit moest zien en het daarom maar zo klein mogelijk getekend hebben. Terwijl juist details doorslaggevend kunnen zijn voor het verlenen van een patent.

Afijn, als jij mocht denken dat je Guusts Wangzuignappen kunt overtreffen, kun je via deze site precies nagaan hoe zo'n aanvraag in werking gaat. Geen gemakkelijke klus, want de criteria zijn streng: je uitvinding moet nuttig zijn, bruikbaar, vernieuwend en niet-voor-de-handliggend. Tsja, we kunnen niet allemaal Guust Flater heten.