Popmagazine Hit is lijfblad voor bejaarde tieners

Hij droeg een Boa constrictor om z'n nek, een parachutegordel om z'n kruis en had zijn ogen vol mascara. Zingen kon hij niet, maar hij beet kippen de strot af en zoop bier als een Viking. Alice Cooper, zoon van een predikant, was HET podiumbeest van de jaren zeventig. En mijn eerste popidool.

Dat had ik hard nodig want de popmuziek zat toendertijd vol discojongens en symfonische rockers, watjes waar ik als puber niets mee kon. Maar hoe zit het in de nineties? Hebben pubers in deze slappe house-tijden nog wel wat een rockheld? Popblaadje Hitkrant doet het ergste vermoeden.

Wat een verschrikkelijk druk blaadje. Jongeren kunnen dan tegenwoordig wel steeds meer informatie verwerken, de vormgeving van Hitkrant zit tegen het epileptische aan. Ze hebben alle media door elkaar geklutst: pop, mode, soap, film en zelfs Olympisch schaatsen.

Wel heel erg uit de koers is het verhaal van Filipijns meisje Virginia in de rubriek Mijn Drama. Virginia werd als kind door een foute dokter mismaakt en het resultaat kun je in close-up bewonderen: een weggerotte neus en enorm gezwel op het voorhoofd. Hitkrant: 'Heb jij ook iets dramatisch meegemaakt? Schrijf dan...' Duizenden Clearasilgebruikertjes zullen in Virginia hun leed herkennen.

Olympisch goud en drama uit Verweggistan zijn ongetwijfeld vormend voor jongeren, maar een popblaadje lees je voor verhalen over cokeverslaving, orgiƫn en stage diving. Hitkrant voert ons liever slappe hap over nep soulbandjes als Close II You en Harmonie.

Soms wordt hoop gewekt met een kop als 'Breken de Party Animals eindelijk internationaal door?' Deze Feest Beesten blijken echter geen podiumbeesten maar ex-gabbers die soft zijn gegaan en hun haar hebben laten groeien. Op de foto staan vier pizzabezorgertjes gekke bekken te trekken. 'Als ik een podium op stap, gaat er een knop om en ben ik een wild beest', beweert Party Animal Rob met een smoel alsof hij zijn onderbroeken nog door moeders laat wassen.

En wat te denken van Richie, gitarist van Bon Jovi. Met lange haren, stoppels en pre-blow job-blik staart hij ons aan als een echte groupiegrijper. Hitkrant laat hem opscheppen over zijn reputatie als vrouwenversierder ('Ik heb genoten met al die vrouwen!'), maar zijn bravoure dient slechts ter contrast van zijn Nieuwe Leven. Want Richie is inmiddels overtuigd huishuisman. 'Thuis is overal waar m'n vrouw is. Sinds ik haar ken heb ik nooit meer naar andere vrouwen gekeken.'

Gabbers die hun haar laten groeien, hardrockers die trouwen, wat moet er van onze jeugd terechtkomen met dit soort idolen!? En het ergste heb ik nog verzwegen. Er staat wel degelijk een podiumbeest in Hitkrant: Barry Hay. Inderdaad, die van de Golden Earring. Ooit populair, in de seventies!

Barry, inmiddels vijftig winters oud, is de VUT niet in te krijgen. 'Mijn leven is nog steeds te wild voor de norm. Wild voor mij is dat ik niet voor zessen mijn nest inkruip en er niet voor twee uur uitkom. Te keer gaan, elke dag bezopen, alles aangrijpen om feest te vieren.' Goddank dat Alice Cooper geheelonthouder en vegetariƫr is geworden.