Jongeren kiezen date voor pijnlijke TROS-vakantie

Het is razend populair op de Nederlandse buis: 'Blind Date' van de Tros. In deze koppelshow mag een jongeman vragen stellen aan drie meisjes (of een meisje aan drie jongens) om uit te vissen met wie hij een weekje op Trosvakantie zou willen. Hij krijgt de dames vanzelfsprekend pas aan het eind te zien, dus nadat hij er een heeft uitgekozen.

Cruciaal voor het succes van deze opzet is dat er leuke jongelui aan mee doen. Daarom worden er tijdens een geheime voorselectie alle door acne geteisterde, vastgebeugelde en kromgemasturbeerde Quasimodo's en Eucalypta's naar hun grotten teruggestuurd, zodat de show uitsluitend bevolkt wordt door gladgegelde Trosboys & Trosgirls. Hun sleutelwoorden zijn 'spontaan' en 'sportief, hun hobby's lopen uiteen van dansmuziek tot squash.

Dus al mag de kans op een geslaagde blind date verwaarloosbaar klein zijn, zo'n voorselectie levert toch een bijzonder homogeen gezelschap van overbodo's op, die in elkaar ongetwijfeld eenzelfde stukje leegte zullen herkennen. Dat moet lukken.

Maar de charme van de show blijft natuurlijk wel De Mislukking, en daarmee samenhangend Het Leedvermaak. Het is inderdaad kostelijk om te zien hoe de kandidaten op het moment suprême - dus wanneer ze de tronie van hun partner te zien krijgen - wanhopig proberen hun teleurstelling, of erger, hun walging te onderdrukken en met trillende mondhoeken een glimlach in hun smoel wringen. "Hoe kom ik hier in godsnaam onderuit!?" staat op hun voorhoofd gebeiteld. Er wacht hen dan ook een volle week hel.

Tenminste, die indruk werd gewekt door het paartje dat elkaar vorige week 'gewonnen' had en nu over hun vakantie-ervaringen moest vertellen. Fragmenten van een amateurvideofilmpje suggereerden een harmonische week vol romantisch tafelen en waterskiën, maar hun intonatie sprak andere boekdelen.

Zij: "Iedere keer als we alleen waren viel het gesprek stil!" (De toon: "Die lul had werkelijk helemaal niets te melden!"). En hij: "Als je de hele week op eikaars lip zit hoefje niet altijd wat te zeggen" (Toon: "Die trut kon geen moment d'r klep houden!"). Als een echtpaar dat veertig jaar te lang getrouwd was. Ze zouden natuurlijk wel vrienden blijven. Maar dan telefonisch of zo.

Prima amusement, deze Kromme Tenen Show. Het wachten is nu op de sappige RTL4-variant. Live vanuit de iT, gepresenteerd door Ron Brandsteder in strak PVC, en met blind dates voor homo's en lesbo's, en sado's en maso's. Of nog controversiëler, met pedo's en peuters: "Ik kies oom Ferdinand - die heeft zo'n lieve stem en houdt van spelletjes in bad." Dat wordt een droomvakantie langs warmwaterbronnen en Turkse baden.