Kindman Bart de Graaf provoceert BN'ers

Soms, als ik mijn bruisende leven weer eens aan het verzappen ben, ontkom ik niet aan het besef dat er bakken vol geld verdiend worden aan mijn tijdverspilling. Voorbeeldje: Marc Klein Essink vangt jaarlijks 1,2 miljoen voor zijn kijkcijfers.

Nu wordt er in tijdschriften nog wel eens gerept over deze spanningsboog tussen honorarium en kwaliteit, maar op de televisie zelf hoor je zelden een kritisch geluid - blijkbaar durft niemand de Endemolmaffia te irriteren. Gelukkig is Bart de Graaff (VOO) er nog. Bart, vaak onderschat vanwege zijn kinderlijke fysiek, is inmiddels de schrik van iedere Bekende Nederlander.

Vroeger maakte Bart kinderprogramma's. Nu is hij bezig met "het samenstellen van zijn eigen commerciële zuil BNN" en probeert hij Bekende Nederlanders "op te kopen". Allemaal smoesjes om hun ego's te provoceren met vragen over salaris, formule en loyaliteit -'ns kijken hoe eerlijk ze over hun luchthandel durven te praten. Barts tactiek is honds-brutaal, maar zijn slachtoffers durven hem niet af te snauwen omdat ze bang zijn dat hun imago een deuk oploopt als ze dit vertederende 'mankind' openlijk afpoeieren.

Zo gingen vorige week de talkshow persoonlijkheden onder zijn mes. Viola, Jan en Theo. Sonja durfde niet. Ellen Blazer, Sonja's souffleuse, meende dat Bart maar naar het programma zelf moest kijken als hij Sonja's geheim wilde doorgronden. Bart in monoloogtirade: "Maar dan hoeft Sonja ook niet iedere boerenlul over zijn boekje te laten praten! Ze kan toch lezen!? Trut!"

Viola wilde wel. Ze deed zelfs poeslief, maar je zag haar koken. Zeker toen Bart opperde dat het succes van de 5 Uur Show op sherry-lurkende huisvrouwen dreef (Viola: "Nee, we hebben echt hart voor 't publiek!") en haar integriteit hekelde (Viola: "Nee, ik hou niks extra's over aan die sponsors!"). Uiteindelijk wist hij haar zover te krijgen dat ze haar salaris opbiechtte, "ƒ 675.000 - maar ik ben altijd onderbetaald geweest!"

RUR's Jan bekende grijnzend bij schnabbels meer dan 5.000 piek per half uur te vangen. Waarom hij beter scoorde dan Ursul? "Je hebt praatprogramma's en echte talkshows. Alleen bij talkshows kun je de gastheer niet vervangen."

Toch is Neerlands enige talkshow persoonlijkheid niet Jan, maar Theo. Zijn Prettige Gesprekken zijn intens en persoonlijk, en worden toch nooit opgeslokt door de presentator. Zijn geheim? Theo: "Ik ben wezenlijk geïnteresseerd in mijn gasten. De anderen niet. Sonja heeft het verstand van een garnaal en werkt met een schelpje in haar oor, Karel neemt van tevoren de vragen en antwoorden door met zijn gasten. Ikzelf hoef mijn grote ego niet op televisie te bevredigen."

Maar uitgerekend Theo verdient beroerd: drieduizend per week. "Theo zou een gouden toekomst hebben," verzucht Bart gekscherend nadat hij hem heeft 'ingehuurd', "als hij maar eens een pak aan zou doen." Gelukkig is Theo net zo stijlvast als Bart. Overigens: Bart zit op de 250.