Patty zoekt sensatie bij saaie zwervers

RTL 5, Brard gaat Extreem: 'Zesdelige reality TV-serie waarin Patty Brard steeds deel uitmaakt van een extreme groepering of doelstelling.' Brard... Brard... Brard? Sommige Bekende Nederlanders moet je even opzoeken in de Larousse.

Oh ja, Brard is die miep van popgroepje Luv' die met Ron Brandsteder trouwde maar van hem scheidde toen bleek dat hij zich liever liet onderpoepen door hoeren, daarna de Bananasplitshow ging presenteren, vervolgens het grote geluk zocht in Amerika, toen al haar geld verbraste en pas een come-back maakte op de Nederlandse televisie met een serie over Europese steden waar ze alle bagage voor miste.

Affijn, Brard gaat nu extreem dus. De extremen in deze aflevering moeten komen van daklozen. Passend gestileerd in oud gemaakte jeans en viltstifttattoo sluipt ze op de soepwagen van het Leger des Heils af. Zwerver Willem, met baard van een maand waarin soep van een maand, zit daar nietsvermoedend duimen te draaien op een bankje als hij door haar belaagd wordt. Brard: "Haai. Hé, wil je een sigaretje? Hier schat, ik heb alles voor je."

Ze sleurt Willem mee naar het hoofdkwartier van het Leger voor een douche, maar hoe het hem verder vergaat krijgen we niet te zien. De focus ligt namelijk geheel en al bij Brard, want die zal drie dagen èn nachten bij het Leger blijven! Goed dat ze undercover is, want als de zwervers haar van Bananasplit herkennen verliest het programma natuurlijk zijn intensiteit.

Er is echter een ander probleem: daklozen blijken saai. Daklozen zuipen wat, blowen wat. Ouwehoeren wat. En ouwehoeren nog wat. Brard had er ongetwijfeld op gegokt dat ze er eentje rukkend in een telefooncel zou aantreffen of een gemene steekpartij zou meemaken. Maar de extremen van deze jongens gaan niet verder dan het pilsje en het blowtje. En het geouwehoer. Even leeft ze op als blijkt dat er sero-postitieven in het pand zijn. "Die gaan dood, dat is toch wel extreem!" moet ze hebben gedacht. Maar ook deze jongens willen alleen maar wat zuipen en blowen. En ouwehoeren.

In 'Brard gaat Extreem' gebeurt helemaal niets. Maar dat is nog niet half zo storend als Brard zelf. Wat een gênant wijf! Dat gabber-gedrag, dat street credibility gedoe. "Doorvechten, toch!" zegt ze tegen een sero-positieve jongen die net zijn maat aan AIDS verloren heeft. "We gaan vanavond wat leuks doen, en als je met me wilt praten, dan kan. dat ook zonder camera."

Brard wil ons doen geloven dat ze een gewone meid is gebleven, een volksmeid met hart voor de mensen. Toegegeven: ze is nog steeds oliedom, maar de enige denkbare 'Brard gaat Extreem' die geloofwaardig is zal over haar zelf moeten gaan. Over haar ondergepoepte man en haar verbraste miljoenen. Echt extreem.