Knight Rider wappert met borsthaar over strand

Toen ik op een leeftijd was gekomen dat ik mij er allang voor had moeten schamen, keek ik geregeld naar de Amerikaanse actie-serie Knight Rider. Knight Rider ging over een twee meter lange dynamische bink die, uitgerust met een te krap leren jack en te veel borsthaar, de misdaad te lijf ging. Nu zou deze David Hasselhoff net als alle andere TV-hunks inmiddels de vergetelheid zijn ingezakt als de serie niet zo was opgesierd met een sprankelende co-star: Davids auto.

Deze superbolide, Kit genaamd, was niet alleen gezegend met turbo-boost en moordattributen à la James Bond, maar tevens met kunstmatige intelligentie en een even beschaafde als hartverwarmende stem - Kit was een echte persoonlijkheid. En iedere keer als David door diens onstuimige karakter in een gevaarlijke situatie was beland, diende Kit hem geduldig van advies: "Michael (zo heette David in de serie), don't you think it's a rather hazardous plan to attack fifty well armed criminals with just one revolver?"

Kit was Davids brein, en David was Kits borsthaar. Zo ontstond een bijzondere relatie, die verder ging dan het gewoonlijk zo oppervlakkige lichamelijke contact tussen bestuurder en voertuig: er was sprake van Echte Liefde.

Tenminste: dat dacht ik. In Hollywood is liefde echter een illusie. Zeker in de televisiestudio's. En zodra de kijkcijfers begonnen te dalen, belandde Kit op de schroothoop terwijl David Hasselhoff naar de volgende serie werd gepromoveerd: Baywatch. Maar Baywatch kan nog niet in de schaduw staan van Knight Rider.

Ze gaat over strandwachters in Californië, of beter gezegd: over lekkere bimbo's met grote siliconen in strakke badpakken, die in slow motion voor de camera heenwobbelen en en passant drenkelingen uit zee oppikken. Baywatch gaat over David's borsthaar dat, enigszins gebleekt door de Califomische smog, lekker heen en weer kan wapperen in de zeewind. Baywatch is een masturbatieserie voor strandgluurders.

Nu zal ik de laatste zijn die zich hierover zal beklagen. Wèl erger ik me mateloos aan de interludes die deze peepshow verstoren: volstrekt functieloze clips waarin paartjes, nadrukkelijk begeleid door gladde rock-pop, minuten lang door zonsondergangen heenideven. Camp in optima forma.

Nooit begrepen waarom de doorgaans zo sluwe televisieproducenten tot deze stijlbreuk hadden besloten, totdat ik er achter kwam dat Mr. Hasselhoff himself de producent is. En dat Mr. Hasselhoff een tweede loopbaan als rock crooner ambieert (in Duitsland zwijmelt hij hele televisieshows vol). En dat Mr. Hasselhoff de liedjes van Baywatch persoonlijk inzingt... Voelt u 'm? Ach, was Kit er nog maar. Kon die hem nog een beetje corrigeren: "Michael, don't you think it's a rather hazardous plan to add your corny voice to a masturbation series?"