Teleac cursus over depressiviteit deprimeert

Normale mensen gaan zondagmiddag gezellig een bos wandeling maken. Of bij familie kwartetten. Of poffertjes eten in Almere. Ik niet. Ik doe niets op zondagmiddag. Of het nu komt omdat ik als kind bij ongeschoren oma's op schoot moest of omdat ik op valse pony's in Slagharen werd vastgebonden, iedere zondagmiddag heb ik de blues. Gelukkig schijnt er licht aan het eind van de tunnel. Geen aansnellende vrachttrein, maar Teleac met een cursus over depressiviteit.

‘Piek/Dal' staat er op een ANWB wandelroutebord. 'Somber/Vrolijk' op een ander. We bevinden ons midden op de Veluwe, of beter gezegd in Teleac Cursus 'Ik zie het weer zitten'. Een voice-over vertelt dat het leven vol pieken en dalen zit, en dat als je lang somber blijft, je wel eens last kon hebben van depressiviteit! Jawel. In deel acht - getiteld 'Ik denk dat niemand me aardig vind' - leren we hoe we kunnen denken dat iedereen ons wél aardig vindt.

Dat leren we van een grijzende man met gezellige sweater, professor Ed Klip genaamd. Ed is medisch psycholoog. Wat dat precies inhoudt weet niemand, maar ik stel me voor dat hij leukemiepatiënten ervan overtuigt dat het allemaal tussen de oren zit. Ed vindt zichzelf erg goed. Dat vindt presentatrice Julia ook, een huppelkutje in strakke leren broek die samen met Ed over de heide slentert.

"Bij veel depressieve mensen nemen negatieve gedachten de loop met ze," zegt Ed terwijl hij peinzend naar de wolken tuurt. "Ze denken dat niemand hen aardig vindt. Ze zouden eens moeten checken of die gedachten wel kloppen!" "Dus depressiviteit is eigenlijk een denkfout?" vult Julia hem enthousiast aan. "Precies!" zegt Ed terwijl hij naar Julia's kont gluurt en over een boomstronk struikelt.

Maar als je geen vrienden hebt omdat ze je wel degelijk een vervelende zeikerd vinden? "Dan," weet Ed, "moet je jezelf trakteren op je goede eigenschappen." Dat doe je door je goede eigenschappen op kaartjes te schrijven en die elke dag te lezen. Zoiets als 'Ik ben een superieur medisch psycholoog' of 'Ik heb een leuke, gezellige sweater aan.'

Heel gedurfd van Ed om een cursus over depressiviteit over 12 afleveringen uit te smeren. Kan de kijker behoorlijk depressief van worden. Misschien gokt Ed erop dat ie zo zijn vervolgcursus over zelfmoord ('Ik zie me weer helemaal hangen') aan Teleac kan slijten.

Ik ben in ieder geval van mijn zondagmiddagblues af. Niet omdat ik een goede eigenschap heb kunnen verzinnen, maar omdat ik weet hoe terecht het is om zondagse bos wandelingen te mijden (achter iedere boom kan een Ed zitten). Volgende aflevering heet 'Mijn biefstuk is koud'. Zou Ed me ook van mijn eetdepressies afhelpen?