Western lifestyle aardt in de Lage Landen

De ontwikkeling van het cowboyideaal verloopt bij een kind in duidelijke fasen. Als kleuter kijkt hij vol bewondering naar Roy Rogers, die vrolijke snuiter met wit pak en verchroomde peace makers. De klaar-over van het Wilde Westen. Een paar jaar later ontdekt hij John Wayne, de recht-door-zee held die schurken tijdens een eerlijke shoot-out uitschakelt. De humorloze vaderfiguur. De puber tenslotte kickt op Clint Eastwoods Man With No Name, de spaghetti western nihilist met stoppelbaard en sigarenstomp die Amerika's moralisme grijnzend in de rug schiet. De stijlvolle rebel.

Nou neemt het aantal western liefhebbers in Nederland de laatste jaren schrikbarend toe, maar het merkwaardige is dat onze cowboys allemaal in de kleuterfase zijn blijven steken: Veronica-serie 'Western Lifestyle' barstte van de Roy's.

Johnny Paycheck treedt op in de Brabanthallen! Johnny wie? Johnny Paycheck ('Take this job and shove it'), een dikke ouwe lul met lang grijs haar en een van de vele Amerikaanse country & westernlegendes die ons landplatspeelt. Cowboy zijn is in. En het is niet alleen import dat een Stetson draagt. In Deurne laten onze eigen rodeorijders zien dat de wil van een paard ook in de polder gebroken kan worden. "Er wordt dit jaar zonder sporen gereden," zegt de voice over vrolijk terwijl de cowboy zijn paard met een zweepje afrost. Yippie yahooo!

In Oosterhout is het Country Line dansen geblazen. Country wat? Bij Country Line staan cowboys & -girls naast elkaar in rijen en maken ze precies dezelfde dansstapjes - een soort volksdansen met fanfare-inslag. Niet uitlachen, want wij hebben een wereldkampioen in huis en hij heet nog Roy ook. Yippie yahooo!

Het Nederlandse Wilde Westen heeft zich vooral in de oostelijke en zuidelijke provincies genesteld, ver weg van de kritische randstadgeest. Dat is goed te zien. De cowboys lijken een beetje op weekendbikers; ze willen er stoer uitzien, maar hun suède jasjes zijn te nieuw, hun spijkerbroeken te blauw, hun laarzen te glimmend. Fris, ontzettend fris.

Eerst vond ik ze zielige aftreksels van het Amerikaanse origineel, maar iedere keer als Veronica oversneed naar het echte Westen, naar Arizona, zag je daar hele kuddes Roy Rogersen rondhobbelen, allemaal met permanentjes en veel te frisse outfits.

Ik vermoed dus dat onze brabo's en limbo's en achterhoeko's eigenlijk zeer authentieke cowboys zijn. Met hun gezellige southern accent, hun cynismeloze humor, hun voorkeur voor klatergoud en hun hang naar xenofobie kan iedere Texaan een voorvader in hen herkennen. De kaaskop als oerredneck. Yippie yahooo!

Binnenkort gaat Western Lifestyle over Nederlandse Indianen. Ik vermoed dat er in de bossen van Roermond massa's Geronimo's wonen die net zo vaak peyote slikken als de chiefs in de Amerikaanse reservaten. Yippie yahooo!