Late Night Show met Peter Jan Rens is Late Niks

Gastheren van Amerikaanse talkshows zijn vaak ervaren stand-up comedians. Jay Leno, David Letterman en Conan O'Brien hebben allemaal jaren op de planken gestaan voor ze Amerika's gastheer werden. Er zijn goede redenen waarom juist uit dit circuit geronseld wordt: stand-ups zijn meester in improviseren, weten het publiek te bespelen, zijn snel, scherp, grappig en vooral charismatisch. Een professionele stand-up blijft altijd cool, ook als hij niet scoort. Dit charisma is een cruciale eigenschap voor het sturen van een dagelijkse nachtshow.

De producenten van RTL4 hebben hier geen weet van. Die zien NBC's 'Late Night' en denken: "Hé, dat kunnen wij ook." Ze tuigen de kantine op met Amerikaanse souvenirs, nemen de naam klakkeloos over en ronselen, godbetert, spelletjesleider Peter Jan Rens - berucht om zijn spontaniteit. Laten we de eerste aflevering in chronologisch staccato doornemen. U mag afhaken.

"Late Night mèèèèèt Peter Jan Rèèèèèns!" Zelfs de aankondiging klinkt gejat. Publiek juicht onnederlands hard en PJR snuit uit 'ontroering' neus in colbertje. "U bent van harte welkom," lacht hij, "maar dat heeft u de hele avond al gehoord." Volgen flitsen uit andere Nederlandse programma's waarin 'Goedenavond' wordt gezegd. PJR: "We hebben alle kanalen van de wereld afgezapt voor nieuws." Volgt flits van Finse TV met poepend kind op strand. Tijd voor superster. Geen John Travolta, wel Robert Long; heeft Gershwin CD gemaakt. PJR: "Jij bent vertrut." RL: "Kan me geen hol schelen wat andere mensen van me denken."

Gesprek duurt twee minuten, dan moet RL in loge gaan zitten om na afloop "ongezouten kritiek" op show te leveren. Volgt blooper van Amerikaanse biercommercial (man krijgt bier over kruis). Dan interviewflitsen met mensen op straat "of Kluivert nog wel mag voetballen" ("Moettie toch zelf wete!?"). Volgt video-interview met vriend-van-vriend-van-Lady Di. Gaat mis, wordt teruggespoeld + herhaald. Dan 'live' satelliet-interview met Rob de Nijs: "Of hij zich wel eens opgejaagd voelt door paparazzi?" RdN: "Ik ben mijn vuilnisbak kwijt, ja..." Et cetera.

Dat RTL4's Late Night een vergaarbak van lulkoek en Amerikaanse archiefkliekjes is geworden, daar kan ik mee leven. Het niveau van Amerikaanse shows houdt ook niet over. Wat onverteerbaar blijft is het amateurisme van Peter Jan Rens. Hij kijkt de verkeerde camera in, formuleert in brabbeltaal, maakt zulke flauwe grappen dat hij er zelf(!) niet eens om kan lachen, en - een doodzonde voor een Late Night host - hij zeurt voortdurend over eigen zenuwachtigheid.

'Live' blijft er van deze spontane gekkebekkentrekker een neurotische loser over. Als stand-up was hij weggefloten. Jammer dat mijn videotimer de laatste vijf minuten heeft afgebeten, anders had ik likkebaardend toegezien hoe trut Robert Long hem ongezouten had afgezeken.