Ook Missen krijgen persoonlijkheid bij SBS6

Ik heb weinig op met Miss-verkiezingen. De deelnemers flaneren in spannende jurken en blote badpakken maar mogen nooit eens vulgair met hun kont draaien, ledere stap moet esthetisch verantwoord zijn. De dames worden geacht persoonlijkheid uit te stralen, maar dreunen steevast lulkoekverhaaltjes op over Greenpeace, Moeder Theresa en breien-met-vriend-op-de-bank.

Nu zal een vrouw met persoonlijkheid zich niet snel verlagen tot dergelijk etalagegedrag, maar hoe zit dat met de kandidaten voor Miss Talent SBS6? Miss Talent moet niet alleen mooi zijn, ze moet ook nog een kunstje kunnen.

Ze hebben nét geen anorexia, wel veel make-up. Ze zijn geperst in PVC-pakjes en hebben een McLeans-lach. De finalisten van Miss Talent (spreek uit op z'n Engels: Miss Tèll'nt) zien eruit als Missen op XTC. En zo gedragen ze zich ook: ze maken hoekige danspasjes en playbacken op een idiote vertaling van 'She's got the Look' ('De vraag is elke keer: wat zetje neer'). Nu lachen ze nog, straks zal het er bloedig aan toegaan.

Want de winnares krijgt een contract aangeboden van meneer SBS6 om hoogstpersoonlijk een programma te presenteren. Er worden dan ook hoge eisen gesteld; de jury schermt met sleutelwoorden als 'taalgebruik', ' stressbestendigheid', 'uitstraling' en de ergste: 'jezelf zijn' (lees: 'jezelf zoals SBS6 dat wil').

Deze avond moeten ze proefdraaien in presentatie. Da's even wat anders dan een beetje flaneren in een avondjurk. De finalisten zijn al door drie voorrondes heen en hebben met vuurproeven als bungee-jumpen bewezen dat ze wanhopig genoeg zijn. Misschien iets te wanhopig. Germaine, een bloedmooie studente aan de HEAO die van snowboarden houdt en niet tegen onrecht kan, begint bij het onderdeel 'Interviewen' vreselijk te hakkelen ("Ik vraag hem een hart... Ik vraag u een... Ik...) en laat een nét-hoorbare 'Godverdegodver' ontsnappen. Exit Germaine.

Ook Pascal, 21 jaar en onnatuurlijke blondine, maakt een kapitale fout: ze reageert geprikkeld als de presentator haar een mooie secretaresse noemt. Een feministe! Pascal heeft blijkbaar niet begrepen wat bedoeld wordt met 'persoonlijkheid' en zal de aftocht blazen met beautycase en draadloze föhn.

Dat de Miss Talent verkiezing dieper gaan dan een gewone Miss-verkiezing blijkt uit de keuze van de winnares. Het is de Zwolsche Annie geworden, een blozende boerin en enorme oorlellen. Niet echt mooi, maar wel erg relaxed en dus hoog scorend in de categorie 'jezelf zijn'. De directeur van SBS6 komt haar persoonlijk op een oorlel zoenen en laat haar gelijk het contract van 50.000 piek tekenen. In haar overwinningsroes heeft Annie natuurlijk geen aandacht voor de kleine lettertjes. Daarin staat dat ze het komende jaar vijf maal per week bordjes mag omdraaien bij een spelprogramma naar keuze.