Ongrijpbare meta-humor van Gary Shandling

Twaalf miljoen dollar per jaar verdient de gastheer van de Amerikaanse Tonight Show. Een vet betaald baantje dus, maar daar moet deze stand-up comedian wel zijn ziel voor verkopen.

Elke avond moet hij flauwe grappen oplepelen van de autocue, elke avond moet hij flauwe rollen spelen in flauwe sketches, elke avond moet hij hard lachen als het publiek niet lacht. Hij mag sterren afkraken als ze in de roddelpers zijn, maar wanneer hij ze te gast heeft moet hij ze ontvangen alsof het zijn beste vrienden zijn en bovendien hun film of CD promoten.

Een krater van zelfverloochening dus en prima materiaal voor satire. De Amerikaanse komiek Garry Shandling doet dat fenomenaal met zijn Larry Sanders Show, onregelmatig te zien op BBC, dinsdagnacht kwart voor één.

"And here's Laaaaaaaaaarry Sanders!!" galmt de voice-over door de studio. Een geföhnde gastheer in Armani komt op onder luid applaus van het publiek. Hij knoopt zijn colbertje open, maant tot stilte en vertelt een flauwe grap over Clintons 'oral office'. Net echt. Maar The Larry Sanders Show speelt zich vooral af achter de schermen.

Daar draait alles om ego's. Larry die ‘em knijpt als zijn vakantie-invaller hogere kijkcijfers scoort, Larry die onaanspreekbaar is na een slechte recensie, Larry's aangever die steeds gefrustreerder raakt van zijn ondergeschikte rol, Larry's producent die de onvrede probeert te sussen. De jaloezie en machtstrijd worden zo subtiel gedoseerd dat je je werkelijk in de keuken waant van een Leno, Letterman of Conan.

Onmisbare troef is de medewerking van sterren, die van de show dankbaar gebruik maken om hun imago op de hak te nemen. Sharon Stone die na haar 'interview' met Larry de koffer induikt (Larry kan alleen een erectie krijgen als zijn show op TV aanstaat), David 'X-Files' Duchovny die buddies met Larry probeert te worden om vaker in de show te verschijnen, Sting die weigert oude hits te spelen en concurrent David Letterman die 'thuis' jaloers naar de Sanders Show zit te kijken.

Hoe briljant Shandling met de werkelijkheid weet te spelen bleek toen hij onlangs te gast was bij Jay Leno's Tonight Show. Shandling maakte scherpe grappen en had veel succes, was volledig in zijn element. En terwijl de tweede gast - een saai fotomodel - met Jay zat te leuteren, pakte Shandling haar lingeriecatalogus van Leno's tafel en begon die provocatief door te bladeren.

"You know..." tetterde hij vals grijnzend door haar verhaal heen, "...my sperm count is so low, I can't even adopt." Of dit monstrueuze ego het ware gezicht van Garry Shandling is, of dat hij de rol speelde van jaloerse talkshow host-die-de-show-van-zijn-concurrent-saboteert, het was niet te zien. Een uniek, bizar moment in het anders zo gladgestreken universum van de Tonight Show.