Nederlandse presentatoren kunnen 't niet samen

Duopresentatie is een merkwaardig fenomeen. Bedoeld om de presentatie wat meer variatie en vooral een vlotte 'look' te geven, leidt ze onvermijdelijk tot irritatie en weerzin bij de kijker.

Dat komt doordat de vonken die tussen de televisie-partners overspringen zo overduidelijk geënsceneerd zijn, dat je aandacht voortdurend van het onderwerp afgeleid wordt: iedere keer als het duo 'grapjes' maakt of de presentatoren elkaar jolige blikken toewerpen, krijg je de neiging om hun werkelijke gedachten te ontcijferen (bij voorbeeld: "Jezus, wat stink jij uit je bek!") en ben je allang vergeten over welke bomaanslag of theatervoorstelling ze het hadden.

Dat geldt zelfs voor professionals als Anne en Dick van BBC's ontbijtshow 'Good Morning Anne and Dick'. Anne en Dick zijn gespecialiseerd in brabbelbabbels over tuinieren en kokkerellen, en proberen - gekleed in Victoriaanse mantelpakjes en tweed jasjes - een imago van kneuterpreutsheid op te houden. Dat lukt ze aardig.

Toch zijn oplettende kijkertjes regelmatig getuige van hun onderhuidse veldslagen: iedere keer als Anne door Dick in de rede wordt gevallen begint haar nek vervaarlijk op te zwellen en werpt ze hem een salvo van nauwelijks verhulde sneerblikken toe ("Ik pak je wel terug in de kleedkamer, vuile etterbak!"), waarop Dick haar triomfantelijk negeert, met iets meer flair doorlult, en de kijker aangrijnst alsof hij zojuist een zware knoflookwind heeft gelaten (wat dan ook ongetwijfeld het geval is).

Nu weten ze hun slachtpartijen steeds met perfect getimede simultane fake-schaters weg te moffelen, maar het zal duidelijk zijn dat dergelijk vuurwerk een ondermijnend effect heeft op items als 'hoe bouw ik mijn eigen vogelverschrikker' of 'cake bakken zonder roomboter'.

In Nederland kunnen we maar niet aan duopresentatie wennen. We zijn te nuchter, te behoudend. We hebben zelfs moeite met Loretta en Jeroen (al dat gestaar naar elkanders smoel, dwars door het nieuws heen!). Een belangrijker probleem echter is dat Nederlandse dubbelpresentatoren niet over het acteertalent beschikken om hun 'spontaniteit' overtuigend te brengen — denk aan de twee randdebielen die RTL4's 'Showtime' presenteren. Of dat ze simpelweg het ego missen om vuurwerk te maken — denk aan ontbijttrutten Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij.

De enige duopresentatoren met voldoende persoonlijkheid zijn Astrid Joosten en Paul Witteman: Joosten is ijdel, heerszuchtig en dom, en Witteman is ijdel, heerszuchtig en sluw. Perfect huwelijk. Jammergenoeg misten zij de wil om te acteren - zelfs naïeve kijkertjes merkten dat die twee eikaars bloed wel konden drinken. Misschien moet Nederland duopresentatie een nieuwe dimensie geven en met eenzelfde geslacht gaan werken. Wat dacht u van koppels als Wim Bosboom en Ischa Meijer, of Jos Brink en Hans van der Togt. Dat kon wel eens een onverwachte harmonie opleveren.