Leedvermaak tekent dieptepunt verborgen camera

Vroeger, heel vroeger, toen de televisie nog zwart-wit was en de nieuwslezer nog van een velletje oplas, bestond er al een programma met de verborgen camera. 'Poets!' heette het, en 't zat vol practical jokes die zo onschuldig waren dat zelfs het meest benepen NCRV-lid er geen aanstoot aan nam.

Beroemd is de aflevering waarin een slagerij als lokatie dient; de acteur - Cherry Duyns - doet een vlugge greep in een kom met goudvissen die op de toonbank staat, en verorbert een van de bewoners. De kijker wist dat hij eigenlijk op stukjes winterpeen kauwde, maar het geknak en gekraak maakte de hilariteit toch wel erg groot.

Na Poets!' moesten we het doen met varianten als 'Banana Split' en 'Gaan met die banaan!', die verpest werden door de gladde presentatie van tweede hands programmahandelaar Ralph Inbar en Luv' trut Party Brard. De grappen waren geleend van het Amerikaanse origineel 'Candid Camera' en waren banaler dan bij Poets!', maar toch zo fatsoenlijk dat zelfs het meest burgerlijke Tros-lid er geen aanstoot aan nam.

Nu laat RTL5 ons afzakken naar het absolute dieptepunt van het verborgen camera-genre. Het programma heet 'Foute Vrouwen' en wordt gepresenteerd door een RTL5-geit die zo onprofessioneel is dat je bijna naar het schaapsmoel van Party Brard gaat terugverlangen.

De focus ligt nu niet meer op onschuldig leedvermaak maar op moralistisch sadisme: de camera's zijn opgesteld in een trendy vrouwenkapperszaak en volgen de reactie van dames die van de mannelijke (nep-)kapper het aanbod krijgen om de rekening te verruilen voor een avondje 'stappen'.

Voelt u 'm? Een stevige blondine die positief op zijn verzoek ingaat (maar tevens voor het knippen wil betalen) reageert na afloop met een warme schaterlach, maar we krijgen natuurlijk niet de opnames te zien van de vrouwen die door de grond gingen van vernedering.

Duidelijk is dat de makers, die de toon van het programma met een vet-ironische voice zogenaamd proberen te relativeren, 'fatsoenlijke' dames willen ontmaskeren als 'overjarige burgersletten'. Nooit gedacht dat ik de term ooit zou gebruiken, maar dit is toch wel politically buitengewoon incorrect.

Het wordt tijd dat de kijker de programmamakers eens te grazen gaat nemen met een verborgen camera. We stellen de camera's dan verdekt op in de vergaderruimte van RTL-Amusement, en filmen een brainstorm over een nieuw cultuur-programma ("Nee Jan, d'r motten meer tieten in. Onze kijkers zijn randdebielen, die willen geen kunst, die willen rukvlees!"). 'Foute Programmamakers' noemen we het programma. Als er genoeg foute opmerkingen op staan, drukken we het via een piraat over RTL4 en 5 heen, en gaan we eens kijken of ook de meest banale RTL-kijker hier geen aanstoot aan neemt.