Rasti Rostelli laat BN'ers kunstjes doen

De Rasti Rostelli show. Dat klinkt als de Barend Servet show. Postmoderne VPRO-camp? Nee hoor, Rasti Rostelli is een magiër die Veronica-kijkers 'het fascinerende van het ontastbare toont'. Ik persoonlijk heb altijd een zwak gehad voor magiërs en mediums. Als Uri Geiler op TV lepels zat te buigen werkte ik me thuis door de hele bestekbak heen, als helderziende Peter Hurkos een moord ging 'oplossen', hielp ik mee telepatiseren.

Nou moet ik zeggen dat deze Rasti Rostelli met zijn ringbaardje, New Age-hemd, zegelringen en Porsche er eerder uitziet als een gevluchte sekteleider of pooier-in-ruste dan als gids van ons onderbewustzijn. Dat vooroordeel wordt nog eens versterkt door de 'leader' van zijn show, waarin we zien hoe Rasti ingewijd wordt in de voodoo-rituelen van zijn vaderland Aruba, compleet met séances in grotten vol kaarslicht. Goedkope zwendel, denk ik dan. Maar dat zijn vooroordelen die de pret niet mogen drukken.

Rasti's specialiteit is hypnose. Hypnose is een uiterst lucratief fenomeen binnen de showbusiness, omdat je er mensen stupide opdrachten mee kunt laten uitvoeren waar het publiek dan weer hard om kan lachen. Zo laat Rasti een gehypnotiseerd paartje met kleren en al een zwembad instappen om de 'alcohol uit het water te scheppen'. Lachen! En laat hij saaie huisvrouwen geile Madonnadansjes doen en testosteronloze boekhouders swingen als Gene Kelly. Lachen!

Omdat er in een showprogramma geen Bekende Nederlander mag ontbreken, hypnostiseert hij Serge (van Saskia & Serge), die Saskia opeens vals vindt zingen en niet meer met haar wil optreden. Hypnose als waarheidsserum? Lachen! Als afsluiter doet Rasti een echte circusact: hij schiet, geblinddoekt en gedesoriënteerd door een draaibeweging, met een kruisboog op een dart-bord dat Barry Stevens voor zijn borst houdt. In de roos! Maar we zijn allang overtuigd - deze man opent deuren tussen hemel en aarde die voor stervelingen gesloten blijven.

Bij shows over het paranormale probeer ik altijd uit te vissen of er gefaked wordt. Probleem bij Rasti's show is dat de deelnemers in wakkere staat even slaafs en schaapachtig overkomen als in trance - Nederlanders hoefje niet te hypnostiseren om ze debiel te laten doen. Wel was het verdacht dat een boekhouder Gene Kelly's danspasjes perfect kon nadoen. Geen enkele Hollander kan dat, ook niet onder hypnose. Toch zwendel?

Ach, het mag de pret niet drukken want zwendel is minstens zo fascinerend als hypnose. Wel blijf ik benieuwd naar dat 'ontastbare'. Zijn dat de shows die onbruikbaar zijn gebleken omdat er een slager uit Zundert niet onder hypnose wilde raken of omdat er een Bekende Nederlander door Rasti in het hart getroffen werd?