Amerikaanse talkshow podium voor trailer trash

Waarom zou het merendeel van de Amerikaanse talkshows door vrouwen worden geleid? Omdat vrouwen meer compassie en inzicht kunnen opwekken bij het publiek? Matriarchaal overwicht enzo? Goed mogelijk, maar daar is verdomd weinig van te merken in de shows van Oprah, Ricki en Jenny. Hun praatprogramma's zijn verkapte volkstribunalen met een lynch-publiek dat honend en joelend 'recht' wijst als er een homoseksueel, een aidslijder of gewoon een individualist zijn 'zonden' opbiecht. Zelfs de Romeinen hadden meer stijl.

Nou verschillen de mannelijke talkshows in zoverre van hun vrouwelijke pendanten, dat zij geen enkele schijn meer ophouden. Denk aan de beruchte Geraldo Show van Geraldo Rivera, een advocaat die kindermoordenaars met ouders confronteert om zijn publiek te laten koken. Rivera's stijl is zo stuitend dat zelfs onze commerciële omroepen hem (nog) niet aandurven. SBS 6 probeert het voorlopig met een zekere Jerry Springer, een ijdeltuit die niet zo grof is als Rivera maar minstens zo fout.

Om Springer eens goed te proeven nam ik een extra vette aflevering op mijn bord: 'Mijn vriendje bleek een meisje te zijn.' Typisch schandpaal-item. Hoofdpersoon was de negentienjarige Shaun, een vrouw met de stem, het uiterlijk en de motoriek van een vent. Zij gaf zich al jaren voor een man uit en had zo tientallen meisjes versierd en mannelijke vrienden gemaakt. Om haar seksuele identiteit niet bloot te geven, was ze nooit te ver gegaan in de seks, ook niet met vriendin Sabrina - tevens in de show aanwezig.

Toen Shaun's ware sekse bij toeval aan het licht kwam, was de hel losgebroken: Sabrina had een nervous breakdown gekregen, haar vader een midlife crisis en Shaun's beste vriend moordneigingen.

De discussie draaide dan ook niet om de vraag waarom Shaun zich achter een pathologisch masker had verscholen, maar hoe hij zo leugenachtig en vals en slecht had kunnen zijn! Springer's publiek ging helemaal uit zijn bol. Briesen, joelen, klappen. Hangen moest dit plasserloze misbaksel! Hypocriet! Hermafrodiet! Shaun werd steeds kleiner totdat hij volledig was weggekwijnd. Televisie als executiemiddel.

Springer is geen hakker als Geraldo. Daar is hij te laf voor. Springer is meer een hitser. Hij herhaalt voortdurend hoe ernstig de 'misdaad' is van zijn gast. Hij benadrukt. Fokt op. Hij laat de lynchpartij zijn 'natuurlijke' beloop om het zelfgenoegzaam vanuit zijn Armani gade te slaan. Een ijdele intrigant.

En Shaun? Shaun werd, nadat zij een half uur had zitten trillen en snikken, getroost met een schouderklopje van een vers aangetrokken, volwassen gasttransseksueel. Maar toen was ze allang zelfmoordrijp. Overigens: zo'n zelfdoding zal zijn ex uitermate geschikt maken voor een Ricki Lake-special: 'Mijn vriendin heeft zelfmoord gepleegd omdat ik haar niet accepteerde als man...'