Onbekende BN'ers in de klas van Koos Postema

'Klasgenoten' heeft een heel aardig concept: Bekende Nederlanders worden door presentator Koos 'Postgiro' Postema met hun klasgenoten van de middelbare school geconfronteerd. Die vertellen dan op wie Herman Brood verliefd was, bij wie Ed van Thijn spiekte, of hoeveel onvoldoendes Youp van 't Hek scoorde.

Opvallend aan het programma is dat de roddels erg mild zijn. Onwaarschijnlijk mild. En dat terwijl de klasgenoten toch een diepgewortelde haat tegen de ster moeten koesteren; niet alleen omdat hij ongetwijfeld ook al als puber een onuitstaanbare egomaniak geweest moet zijn, maar vooral omdat Vrouwe Fortuna henzelf veel minder rijkelijk bedeeld heeft - ze worden al decennia lang door afgunst verteerd.

Kortom: 't liefst zouden ze van deze reunie gebruik maken om hun Bekende Klasgenootje eens flink te grazen te nemen.

Maar dat gebeurt niet. Alles blijft gezellig. Verschrikkelijk gezellig. Ik vermoed daarom dat Postema hen iedere keer een handjevol zwarte Postgirosnippen toestopt om ze vervolgens strak gerepeteerde collectieve leugens op te laten hoesten. Creative journalism. Een ander probleem waarmee Koos te kampen heeft, is de slinkende voorraad Bekende Nederlanders. Steeds vaker moet hij een beroep doen op Onbekende Bekende Nederlanders die hij dan krampachtig probeert op te waarderen.

Zo wist hij van Jacques d'Ancona, bij mijn weten een onbeduidende narcist die zich met opzichtige brillen aan panels vastketent, een journalist annex recensent annex winkelopener annex presentator annex organisator annex brildeskundige annex lintjesdoorknipper annex voetbalarbiter annex soundmixspecialist te maken - zeg maar gerust een Renaissance Man. In zo'n geval moet Koos Girosnippen trekken om de klasgenoten anecdotes over hem te laten verzinnen - ze kunnen zich immers bij God niet meer herinneren wie deze drol is!

Straks is alleen Koos Postema zelf nog over als Echte Bekende Nederlander. Dan moet hij er zelf aan geloven. En dat wordt een probleem. Want moet je je voorstellen wat Koos' klasgenoten allemaal te vertellen hebben! ("Hij was een onbetrouwbare huichelaar... Liet winden tijdens proefwerken... De domste van de klas... Smeerde bullen onder zijn tafelblad... Klikte altijd!")

Het zal duidelijk zijn dat zo'n imagocrash een onherstelbare crisis bij de Postbank ten gevolge zal hebben, en derhalve coûte que coûte voorkomen moet worden. En dat gaat Koos een hele bom duiten kosten. Waarschijnlijker echter is dat deze walging niet meer met smeergeld gesmoord kan worden. Dat alleen nog intimidatie effect zal hebben. Kidnap. Martel. Moord. Maar och, meest waarschijnlijk is dat Koos Postema helemaal niet op de middelbare school heeft gezeten.