Kruiden-Yeti verovert Nederland

Vluchten kan niet meer: ze is overal. Ze heeft Nederland veroverd met een eigen cosmeticalijn, een eigen radioprogramma en een eigen televisieserie; met bestsellers, columns en diepe poëzie. Ze staat zelfs levensgroot in de Zaterdagbijlage van De Volkskrant. Ze domineert als een female Schwarzenegger alle media. Dames en heren, we hebben het hier over de grootste bedreiging van onze nationale cultuur sinds de uitvinding van Nederland Muziekland: 'Klazien uit Zalk'.

Klazien uit Zalk is een bejaarde boerin die in geneeskrachtige kruiden en oud-Hollandse wijsheden grossiert. Lijkt heel vertederend, totdat je haar een keer op de televisie aanschouwt: driehonderd pond spieren, de borstelwenkbrauwen van een Schotse herbergier, de trekschuitschouders van een Hongaarse kogelstootster, en de waggelmotoriek van een aangeschoten Sovjettank - een monster uit de Muppetshow. Maar Klazien straalt niet alleen instant gevaar uit, ze ìs ook gevaarlijk - ze ondermijnt de volksgezondheid.

Want achter haar imago van eenvoudige, eerlijke volksvrouw ("Ik bèn geen dokter en ik spéél geen dokter") schuilt een meedogenloos polderbeest dat cocktails van platgestampte gifzwammen en uitgeknepen bijtadders als alternatieve geneesmiddelen aan de man/vrouw brengt, en middeleeuwse drogcliché's als verlichte oerfïlosofie promoot. En het ergste is nog dat heel Nederland aan haar lippen hangt.

Klazien is ook het prijsdier van de NCRV geworden. Ze krijgt wekelijks een half uur zendtijd om haar persoonlijkheid in diverse settingen te profileren: in de luchtvaart, bij de politie, in de modewereld. Vorige week mocht ze de Antillen onveilig maken. Wat zijn onze rijksgenoten geschrokken toen daar opeens een melkbus in een bloemetjesjurk en met een kruidenbuiltje onder haar oksel uit de DC 10 kwam rollen.

De autochtonen, qua vleesmassa ongeveer de helft van Klazien, waren zó uit het veld geslagen, dat ze zich willoos overgaven aan haar spruitjeskolonialisme. Pure shock. Ik zal uw leeslust niet bederven met details van Klaziens beeldenstorm, maar feit is dat de laatste vonkjes oud-Curaçaose cultuurmystiek gesmoord werden in Klaziens hutspotboezem. Klazien was here!

U zult begrijpen dat dit stukje bedoeld is als een noodkreet. Als een laatste oproep om ons tegen Klazien uit Zalk te wapenen. Want Klaziens trip naar de Antillen moet beschouwd worden als een schijnbeweging. Haar eigenlijke doel is de Randstad, en tussen Zalk en de Randstad ligt - inderdaad - Utrecht.

Het is dus nog slechts een kwestie van dagen voordat het Kruidenmonster Hoog Catharijne uithobbelt, bus twaalf richting Uithof kaapt en pissebedpapjes, ratteklootkoekjes en kakkerlaksapjes gaat bereiden op de intensive care van het AZU. Vluchten kan niet meer.